Kenyataan Menteri Kewangan Jepun, Taro Aso Melemahkan Pergerakan Yen

86

Aussie melemah sejurus selepas pengumuman data kelulusan perdagangan dan bangunan. Nasib yang sama buat matawang yen apabila turut dinilai lemah pada sesi ini menurut komen Menteri Kewangan Jepun.

AUD/USD didagang menurun 0.01%, manakala USD/JPY dikatakan meningkat 0.24% selepas yen dinilai lemah.

AUD/USD, 15 minit
AUD/USD, 15 minit
USD/JPY, 15 minit
USD/JPY, 15 minit

 

Menteri Kewangan Jepun, Taro Aso berkata, kadar pertukaran menunjukkan “pergerakan ekstrim” dan dia sedang meneliti pergerakan matawang ini. Disamping itu, Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe juga telah meluluskan jumlah yang besar bagi rangsangan fiskal bagi meningkatkan ekonomi Jepun.

Aso berkata demikian selepas mesyuarat kabinet setelah menyaksikan peningkatan terhadap yen sejak minggu lepas.

Di Australia, data kelulusan bangunan dilaporkan merosot. Imbangan dagangan (trade balance) juga dilaporkan meningkat kepada defisit sebanyak A$3.195 billion.

Kemudiannya di New Zealand, jangkaan inflasi dikeluarkan dengan angka terdahulu 1.6%. NZD/USD bergerak flat pada 0.7172.

NZD/USD, 15 minit
NZD/USD, 15 minit

Selain itu, US Dollar Index juga mencatatkan peningkatan dalam sesi ini.

Semalaman, Dollar mencatat keuntungan berbanding matawang lain. Institut Pengurusan Bekalan berkata, Indeks aktiviti pembuatan bulan Julai menurun berbanding sebelumnya. US Dollar juga pulih dari kerugian mendadak selepas BoJ meluluskan langkah-langkah rangsangan yang bersifat sederhana pada Jumaat lalu.

Namun begitu, sentimen US Dollar itu kekal rapuh setelah bacaan suku ke-2 KDNK Amerika Syarikat hanya 1.2% berbanding jangkaan awal, 2.6%.

Anda loss hari ini? Artikel ini mungkin akan dapat menenangkan diri. Salam selasa yang lebih ceria!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat