Kerajaan Venezuela Secara Rasmi Melancarkan Pra Jualan Matawang Crypto Petro

746

Kerajaan Venezuela melancarkan matawang crypto sebagai tindakan untuk menstabilkan kemelesetan ekonomi yang dihadapi negara tersebut.

Pada hari Selasa, kerajaan Venezuela telah membuka pra-jualan matawang crypto “Petro” kepada orang ramai.

Pada bulan lepas, kerajaan hanya membuka kouta pendaftaran yang membolehkan 850 ribu anak muda untuk mengambil bahagaian dalam aktiviti melombong matawang digital negara itu, Petro.

Petro merupakan matawang crypto Venezuela yang disandarkan kepada minyak, gas dan sumber galian lain termasuk emas. Matawang crypto itu diterbitkan bagi menghadapi sekatan yang dikenakan oleh U.S.

Tujan matawang crypto Petro adalah bagi menarik pelaburan asing dalam ekonomi Venezuela yang kini sedang dilanda krisis. Krisis ekonomi telah menyebabkan inflasi melonjak naik begitu tinggi, kekurangan makanan, ubat-ubatan, peningkatan hutang sehingga membawa kepada krisis sosial.

Semasa pra jualan atau ICO sebanyak 38.4 juta unit Petro telah ditawarkan. Berdasarkan pelan asal, sebanyak 100 juta token Petro akan ditawarkan. Petro akan mula dijual kepada orang ramai seawal bulan hadapan.

Dalam masa yang sama, kerajaan Venezuela telah menerbitkan sebuah panduan mengenai matawang Petro. Panduan tersebut mengandungi sejarah, tujuan dan cara-cara pembelian.

Kerajaan juga membuat pengumuman bahawa rakyat Venezuela boleh menggunakan matawang crypto Petro untuk membayar cukai dan bil-bil lain.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat