Kes Coinbase & SEC Menuju Fasa Penting, Tarikh Akhir Ditetapkan!

155

“Adakah kemenangan akan berpihak kepada Coinbase dan SEC ditewaskan sekali lagi?”

Pertempuran undang-undang antara Coinbase dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) akhirnya mencapai peringkat penting apabila Hakim Failla mengeluarkan perintah penjadualan yang menggariskan tarikh akhir utama untuk penyerahan.

Menurut Paul Grewal, Ketua Pegawai Undang-undang (CLO) Coinbase berkata bahawa tarikh akhir tersebut adalah penting untuk menentukan hala tuju dan keputusan akhir tuntutan mahkamah.

Rentetan itu, Coinbase dikehendaki menyerahkan taklimat undang-undangnya seperti hujah, bukti dan dokumen sokongan mereka yang ingin dikemukakan di mahkamah pada 4 Ogos 2023.

Difahamkan bahawa penyerahan taklimat undang-undang itu dapat membenarkan pihak berkepentingan sokong usul Coinbase, di mana mereka dapat menyerahkan taklimat Amicus curiae* yang tidak melebihi 20 muka surat pada 11 Ogos 2023 atau sebelum daripada tarikh itu.

*Individu atau organisasi bukan pihak dalam kes undang-undang tetapi dibenarkan untuk membantu mahkamah dengan menawarkan maklumat

Sementara SEC sebagai plaintif dalam tuntutan mahkamah turut akan bertindak serupa dan sama seperti Coinbase, pihak yang menyokong kes SEC boleh menyerahkan taklimat Amicus pada 10 Oktober 2023 atau sebelum dengan mengehadkan 20 halaman muka surat.

Bagaimanapun, Coinbase diberi peluang untuk memfailkan balasan pada atau sebelum 24 Oktober 2023 tetapi terhad pada 15 muka surat susulan ia dapat membenarkan bursa mata wang kripto itu bertindak balas terus terhadap hujah dan bukti SEC.

Umum mengetahui SEC telah mendakwa Coinbase menawarkan sekuriti tidak berdaftar melalui platformnya dan beroperasi sebagai broker tidak berdaftar sejak tahun 2019.

Namun, pengeluaran perintah penjadualan oleh Hakim Failla menandakan kemajuan ketara dalam pertempuran undang-undang antara Coinbase dan SEC susulan dapat dedahkan pandangan penting tentang hujah, bukti dan perspektif kedua-dua pihak.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat