Kes COVID-19 Dijangka Melonjak Dalam Masa 3 Bulan!

583

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) meminta rakyat untuk berjaga-jaga dengan kemungkinan lonjakan kes COVID-19 dalam tempoh dua hingga tiga bulan akan datang.

Ketua Pengarah KKM, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menjelaskan kehadiran musim sejuk akan mendorong kepada peningkatan jumlah kes H1N1 dan koronavirus.

Isu ini juga turut membimbangkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan negara-negara ahli Kesatuan Eropah (EU).

India dan United Kingdom misalnya sudah menunjukkan tanda-tanda lonjakan mendadak dengan jangkaan rekod kes baru akan meningkat kepada 50,000 kes dalam tempoh 24 jam.

Sedia maklum semalam Malaysia dikejutkan dengan lonjakan kes aktif COVID-19 sehingga mencecah angka baru, 1,011 kes.

Ini menjadikan jumlah kes kumulatif genap kepada 11,034 kes sejak kes pertama pada awal 2020.

Dilaporkan 115 kes baru melibatkan tiga kes import dari India dan 112 kes tempatan. Kes import melibatkan satu warganegara Malaysia dari Negri Sembilan dan dua pendatang asing di Kuala Lumpur dan Selangor.

Manakala kes tempatan melibatkan warganegara; Sabah (84), Terengganu (1), Melaka (1), Labuan (1), Kedah (1) dan Selangor (10). Jangkitan bukan warganegara di Sabah sebanyak 14 kes.

Susulan daripada kes tinggi di Sabah, sebanyak 350 hingga 400 petugas kesihatan ditempatkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA 2), menjalankan ujian pengesanan dan pengesahan COVID-19 terhadap rakyat yang pulang atau datang dari negeri itu.

Walaupun kes sembuh meningkat kepada angka 54 dengan jumlah kematian kekal sifar pada rekod 134 kes, ini tidak bermakna rakyat Malaysia boleh mengambil nafas lega. Amalkan jarak sosial selamat dan terhadkan perjalanan anda terutama merentas negeri.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat