Kesatuan Eropah Kecewa – Zahirkan Rasa Kebimbangan Terhadap Akta Pengurangan Inflasi Joe Biden!

226

Kesatuan Eropah menzahirkan kembimbangan yang serius terhadap Akta Pengurangan Inflasi A.S yang menyatakan bahawa E.U telah melanggar peraturan perdagangan antarabangsa.

Rang undang-undang cukai, kesihatan dan iklim yang menyeluruh telah diluluskan oleh para penggubal undang-undang A.S. pada bulan Ogos dan termasuk rekod perbelanjaan $369 bilion untuk dasar iklim dan tenaga. Rang undang-undang tersebut turut terdiri daripada kredit cukai untuk kereta elektrik yang dibuat di Amerika Utara dan menyokong rantaian bekalan bateri A.S.

Pegawai Eropah telah mengakui matlamat program hijau yang dikaitkan dengan pakej itu, namun menzahirkan rasa bimbang terhadap “cara insentif kewangan di bawah Akta itu direka bentuk”, yang akan dibentangkan kepada pegawai A.S. EU telah menyenaraikan sembilan daripada peruntukan kredit cukai yang mempunyai isu.

Ini bukan kali pertama Eropah menyuarakan kebimbangannya terhadap dasar itu. Ketua pertandingan EU, Margrethe Vestager, berkata bulan lalu bahawa ” berdasarkan prinsip, A.S sepatutnya melakukan perkara ini terhadap rakan sejawat EU”, seperti yang dilaporkan oleh Financial Times.

Pada dasarnya, EU bimbang tentang potensi halangan perdagangan baharu pada pengeluar kenderaan elektrik Eropah. Bukan E.U sahaja, Korea Selatan, misalnya, juga telah mengemukakan kebimbangan yang sama.

Ngozi Okonjo-Iweala, ketua pengarah Pertubuhan Perdagangan Dunia, berkata pada hari Isnin bahawa negara-negara perlu “sangat berhati-hati bahawa apa-apa dasar yang diambil tidak seharusnya bersifat diskriminasi, tidak seharusnya memihak kepada barangan domestik.”

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat