Ketua BOJ Baharu Pinta Lebih Banyak Masa, Umum Tekad Tangani Inflasi!

133

Gabenor bank pusat Jepun yang baharu, Kazuo Ueda berkata beliau memerlukan banyak masa untuk menilai sama ada pertumbuhan gaji akan cukup mampan untuk memastikan inflasi stabil pada sasaran 2% bank. Ini membawa indikasi beliau tidak akan tergesa-gesa untuk membawa kembali rangsangan besarnya.

Ueda berhadapan cabaran kerana pertumbuhan global yang perlahan menjejaskan prospek peningkatan berterusan dalam inflasi dan gaji, satu prasyarat untuk menghapuskan rangsangan kewangan kontroversi pendahulunya secara berperingkat.

“Apabila melihat perkembangan ekonomi, harga dan kewangan semasa, adalah wajar untuk mengekalkan kawalan keluk hasil buat masa ini,” kata Ueda dalam sidang akhbar

Jika BOJ melihat bahawa ia boleh mencapai sasaran harganya, ia mungkin perlu menormalkan dasar monetari, katanya.Pasaran dipenuhi dengan spekulasi bahawa BOJ boleh menghentikan kawalan keluk hasil (YCC) tidak lama lagi, dasar yang menghadkan hasil bon 10 tahun sekitar sifar, berikutan kritikan yang semakin meningkat.

Dalam pendengaran pengesahan parlimen pada Februari, Ueda menekankan keperluan untuk mengekalkan dasar monetari mudah untuk memastikan Jepun mencapai sasaran inflasi 2% BOJ secara mampan yang disokong oleh pertumbuhan gaji.

Tetapi dengan inflasi melebihi sasaran, ramai penganalisis menjangkakan BOJ akan mengubah atau menamatkan YCC, dasar yang menggabungkan sasaran 0.1% untuk kadar faedah jangka pendek dan had 0% untuk hasil bon 10 tahun, sejurus suku ini.

Inflasi dan pertumbuhan gaji yang berlarutan lama di Jepun mula menunjukkan tanda-tanda pulih. Selepas mencecah paras tertinggi 41 tahun sebanyak 4.2% pada bulan Januari, inflasi pengguna teras kekal melebihi 3% apabila lebih banyak firma menaikkan harga sebagai tindak balas kepada peningkatan kos bahan mentah.

Untuk mengimbangi peningkatan kos sara hidup isi rumah, firma utama telah menawarkan kenaikan gaji hampir 4% tahun ini dalam ceramah buruh tahunan, kadar terpantas dalam kira-kira tiga dekad.

Kebimbangan kemelesetan AS yang semakin meningkat adalah antara halangan bagi ekonomi Jepun yang bergantung kepada eksport. Walaupun penamatan sekatan Covid-19 sedang menyokong penggunaan, sesetengah penganalisis memberi amaran bahawa kenaikan harga barangan keperluan harian baru-baru ini juga boleh menjejaskan perbelanjaan.

Ueda akan mempengerusikan mesyuarat dasar pertamanya pada 27-28 April, apabila lembaga itu menghasilkan pertumbuhan suku tahunan baharu dan ramalan harga yang dilanjutkan sehingga fiskal 2025.

Pasaran memberi tumpuan kepada sama ada lembaga mengunjurkan inflasi semakin pantas ke arah, atau bahkan mencecah, 2% pada fiskal 2024 dan 2025. Di bawah ramalan semasa, BOJ menjangkakan inflasi pengguna teras mencecah 1.6% untuk tahun fiskal yang bermula bulan ini dan mempercepatkan kepada 1.8% pada tahun berikutnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat