Kewajaran Kenaikan Kadar Jadi Perdebatan! Fed Waller Tampil Beri Ulasan

295

Gabenor Federal Reserve, Christopher Waller, pada hari Selasa menolak spekulasi bahawa kadar faedah mungkin perlu dinaikkan lagi, dengan mengatakan data inflasi terkini adalah “meyakinkan” dan kadar dasar bank pusat AS telah ditetapkan dengan sewajarnya.

Selepas tiga bulan tekanan harga yang lebih kuat daripada jangkaan yang menimbulkan kebimbangan bahawa kemajuan telah terhenti, “data ekonomi terkini menunjukkan bahawa dasar monetari yang ketat membantu menyejukkan permintaan agregat dan data inflasi untuk April menunjukkan bahawa kemajuan ke arah 2% mungkin telah disambung semula,” kata Waller dalam kenyataan yang disediakan untuk penyampaian di Institut Peterson untuk Ekonomi Antarabangsa. “Data menunjukkan bahawa inflasi tidak semakin meningkat, dan saya percaya bahawa peningkatan selanjutnya dalam kadar faedah mungkin tidak perlu.”

Para penggubal the Fed  menjadi berhati-hati mengenai pandangan terhadap inflasi dan dasar monetari dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dan Waller, seperti kebanyakan rakan penggubal polisi, tidak mengulangi pandangannya dari ucapan baru-baru ini bahawa pengurangan kadar mungkin berlaku pada akhir tahun ini.

Pasaran buruh kekal kukuh, katanya, dan walaupun inflasi harga pengguna perlahan pada April selepas tiga bulan pertama tahun ini. Ia merupakan kemajuan  “sederhana,” dengan inflasi teras seperti yang diukur oleh indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi berkemungkinan berjalan pada kadar tahunan 3.4% dalam tiga bulan terkini.

Walaupun begitu, beliau juga berkata beliau melihat beberapa tanda perkembangan perlahan, merujuk kepada jualan runcit yang mendatar pada April, peningkatan dalam tunggakan kad kredit dan pinjaman kereta. Ini juga termasuk tinjauan yang banyak mendapat perhatian mengenai perniagaan bukan pembuatan yang menunjukkan penurunan dalam aktiviti. Penciptaan pekerjaan juga telah melambat, dan kadar pengangguran meningkat kepada 3.9% pada April.

“Ekonomi kini nampaknya berkembang lebih dekat dengan apa yang dijangkakan oleh Jawatankuasa,” kata Waller, merujuk kepada Jawatankuasa Pasaran Terbuka Federal yang menetapkan dasar bank pusat. “Namun begitu, tanpa kelemahan ketara dalam pasaran buruh, saya perlu melihat beberapa bulan lagi data inflasi yang baik sebelum saya akan berasa selesa untuk menyokong pelonggaran dalam sikap dasar monetari.”

Fed telah mengekalkan kadar dasar penanda arasnya dalam julat 5.25%-5.50% sejak Julai lalu.

‘Trader’ menjangka bank pusat akan melaksanakan pengurangan kadar pertama pada bulan September, dan melihat peluang lebih daripada separuh untuk pengurangan kedua pada mesyuarat akhir Fed tahun ini pada bulan Disember.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat