Kilang Baru FamilyMart Bakal Siap Pada Suku Pertama 2022

772

Kilang terbaharu FamilyMart dengan jumlah pelaburan kira-kira RM100 juta akan siap menjelang suku pertama 2022 yang akan membolehkan pengendali kedai serbaneka itu membekal lebih banyak stok kepada kedai runcitnya.

Kilang baharu itu akan ditempatkan berhampiran dengan kilang sedia ada di Shah Alam, Selangor.

QL Resources merupakan pemegang francais utama kedai serbaneka FamilyMart di Malaysia dengan kedai berkonsep ‘Food Superstore’ tersebut membuka kedai pertamanya di Sri Petaling dan Bandar Puteri Puchong.

Pengarah Eksekutif QL Resources Bhd, Chia Lik Khai menyatakan pembukaan kilang baharu tersebut akan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia kerana ia memerlukan kumpulan pekerja yang besar untuk beroperasi selain berjanji akan hanya mengambil warga tempatan sebagai pekerjanya.

Tambahnya lagi, syarikat tersebut merancang untuk membuka sehingga 20 kedai yang dinaik taraf menjelang akhir 2021 dan merancang untuk membuka 80 hingga 200 kedai baharu setiap tahun bergantung kepada keadaan pasaran.

Sehingga kini, FamilyMart telah membuka lebih 250 kedai di seluruh dunia selain telah mewujudkan peluang pekerjaan sekitar 8 hingga 10 pekerja bagi setiap kedai yang dibuka bergantung kepada saiz kedai.

Mengenai peningkatan harga komoditi di seluruh dunia, Chia menyatakan FamilyMart turut tidak terlepas daripada gangguan rantaian bekalan namun syarikat itu akan cuba sedaya upaya mengurangkan keadaan dalam jangka pendek dan tidak bercadang untuk menaikan harga produknya.

Sambung beliau lagi walau bagaimanapun andai harga terus meningkat mereka perlu menyesuaikan diri dalam jangka panjang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat