Kisah Si Pemburu Rusa Berjaya Jadi Jutawan Hedge Fund

1,276

Louis Bacon dilahirkan pada 1956 di Raleigh, Utara California. Bapanya mengasaskan sebuah syarikat hartanah yang dikenali sebagai Bacon & Co, yang kemudiannya dibeli oleh Merrill Lynch.

Ketika zaman kanak-kanaknya, Bacon banyak menghabiskan masanya dengan aktiviti memburu dan memancing ikan di kawasan Atlantik. Ketika beliau berusia 20 tahun, ibunya telah meninggal dunia lalu bapanya berkahwin dengan kakak kepada lagenda Julian Robertson daripada Tiger Management.

Seterusnya, beliau melanjutkan pelajarannya dalam bidang kesusasteraan Amerika di Vermont’s Middlebury College. Pada ketika itu, beliau masih meneruskan hobinya dengan memburu rusa di pergunungan Vermont.

Pada musim panas di Long Island, Bacon telah menyertai sukan bot nelayan dan pada ketika itu beliau telah bertemu dengan salah seorang trader di Bursa Saham New York, yang merupakan pengasas kepada Walter N. Frank & Co. Pertemuan tersebut telah mencetuskan satu perubahan dalam kehidupannya.

Tidak lama kemudian, beliau bekerja sebagai seorang kerani di syarikat berkenaan. Di sinilah timbulnya minat Bacon terhadap pelaburan lalu memutuskan untuk melanjutkan pelajarannya dalam MBA.

Berbekalkan kesungguhan dan semangat yang jitu, Bacon telah berjaya menamatkan pengajiannya di New York’s Columbia Business School pada 1981. Ketika berada di universiti berkenaan, beliau telah mula melabur dengan menggunakan wang pinjaman yang diperolehinya. Malangnya, Bacon mengalami kerugian semua wang tersebut dalam tempoh 3 penggal pertama.

Oleh itu, beliau terpaksa meminjam wang daripada orang tuanya untuk membeli barangan keperluannya. Tanpa mengenal erti putus asa, beliau telah berjaya mengaut keuntungan semasa semester keempat pengajiannya.

Pada tahun 1981, Bacon menyertai program latihan jualan dan pelaburan di Bankers Trust. Setelah setahun penglibatannya, beliau kembali bekerja di syarikat pelaburan Walter Frank dan mula belajar berkenaan dagangan matawang. Oleh yang demikian, beliau telah kerugian sejumlah wang ketika cuba untuk melibatkan diri dalam dagangan tersebut.

Setahun kemudian, guru pelaburan komoditinya telah membunuh diri selepas mengalami kerugian dalam S&P 500. Namun begitu, peristiwa berkenaan tidak mematahkan semangat Bacon. Jadi, beliau menerima tawaran bekerja sebagai broker niaga hadapan di Shearson Lehman Brothers.

Oleh kerana prestasi kerja yang cemerlang, beliau dilantik untuk menjadi naib presiden kanan syarikat itu. Adik lelakinya, Zack yang merupakan trader kepada George Soros dan beberapa orang rakannya telah menggunakan perkhidmatannya untuk melabur. Akan tetapi, Bacon telah kerugian satu pertiga daripada $100, 000 modal pelaburan yang diberikan kepadanya.

Bacon masih tidak berputus asa. Dengan wang sebanyak $25,000 yang ditinggalkan oleh mendiang ibunya, Bacon telah mengasaskan sebuah syarikat hedge fund, Moore Global Investments pada tahun 1990. Pada tahun pertama operasinya, syarikat berkenaan telah berjaya mengaut keuntungan sebanyak 86%. Wow! Menakjubkan!

Dua tahun berikutnya, beliau menubuhkan Moore Charitable Foundation yang menyediakan sumber kewangan kepada badan bukan kerajaan yang terlibat dalam pemuliharaan tanah dan air.

Setelah 3 tahun beroperasi, Moore Global Investments telah mencatatkan peningkatan dana sebanyak 50% dengan taburan tunai sebanyak $470 juta. Selain itu, syarikat berkenaan telah berjaya berkembang hingga memiliki beberapa buah pejabat di London dan New York pada tahun 1996.

Tambahan daripada itu, Bacon telah melancarkan pelbagai dana melalui syarikat tersebut pada tahun 2000 serta berjaya memperoleh lebih daripada $8 bilion aset di bawah pengurusannya pada 2003.

Kini, nama Louis Bacon tidak asing lagi dalam dunia pelaburan bahkan beliau berjaya bergelar jutawan yang memiliki aset jutaan dolar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat