Komen BoE Vlieghe Menambah Lagi Kenaikan GBP/USD

55

Salah seorang daripada ahli MPC (Monetary Policy Committee) Bank of England yang dianggap sebagai dovish berkata bahawa beliau mungkin akan menyokong kenaikan kadar faedah dalam masa terdekat.

Vlieghe berkata peningkatan kepada kos pinjaman (kadar faedah) mungkin perlu dalam masa terdekat seperti yang didedahkan dalam minit mesyuarat September pada Khamis. Beliau menyertai Gabenor Mark Carney dalam nada hawkish yang meningkatkan lagi peluang kenaikan kadar faedah pada November.

Komen dari Vlieghe ini telah menyebabkan lonjakan matawang Sterling pukul 4 petang tadi dengan komen beliau yang hawkish.

“Evolusi data semakin menunjukkan yang kita makin hampir kepada kemungkinan perlunya bank pusat menaikkan kadar faedah,” kata Vlieghe dalam ucapannya di London pada Jumaat. Jika ekonomi terus berkembang, “masa yang baik bagi menaikkan kadar faedah mungkin adalah seawal beberapa bulan akan datang.”

Dalam komen beliau tentang risiko Brexit, beliau berkata ia adalah risiko kepada ekonomi kerana akan mempengaruhi pelaburan. Tetapi masih terdapat isyarat penggunaan (consumption) meningkat pada suku ketiga dan pertumbuhan gaji juga semakin kukuh.

“Ia akan kekal sebagai risiko dalam beberapa hal dan proses Brexit ini mempunyai kesan besar kepada ekonomi berbanding setakat apa yang kita lihat ketika ini,” kata Vlieghe.

“Jika ia berlaku, polisi monetari akan memberi respon secara baik dan teliti. Tetapi untuk sekarang, kita melihat masalah-masalah kecil dalam ekonomi semakin terhapus dan tekanan gaji semakin meningkat.”

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat