Komen Huw Pill Beri Petunjuk Untuk Langkah BOE Seterusnya!

109
  • Situasi semasa UK wujudkan potensi inflasi akan berterusan
  • Indikator pasaran buruh mula berubah
  • BOE dijangka akan naikkan kadar kepada 4% pada Februari

Kenyataan terbaru ketua ekonomi Bank of England (BOE) Huw Pill memberi petunjuk kepada pelabur bahawa kenaikan kadar yang selanjutnya mungkin diperlukan.

Dalam kenyataan pada Isnin, Huw Pill berkata UK menghadapi risiko tekanan inflasi berterusan daripada pasaran buruh yang ketat* walaupun harga gas asli kembali stabil atau menurun.

*pekerjaan kosong banyak, tapi pekerja yang tersedia adalah terhad.

Berdasarkan situasi semasa di Britain, harga gas asli yang lebih tinggi dengan pasaran buruh yang ketat telah mewujudkan potensi untuk inflasi akan berterusan, kata Huw Pill.

Ekoran itu, ini akan ‘sangat’ mempengaruhi pandangan dasar monetari beliau dalam beberapa bulan akan datang.

Pill berkata perubahan dalam indikator pasaran buruh mula berubah apabila kekosongan pekerjaan jatuh dan pengangguran berada paras terendah sejak 1974.

Britain menghadapi kekurangan tenaga kerja berikutan bilangan pekerja yang lebih tua sejak pandemik dan kesukaran majikan untuk merekrut pekerja akibat perubahan pasca-Brexit dalam peraturan visa kerja.

BOE telah menaikkan kadar faedah utamanya kepada 3.5% pada Disember, dan pasaran kewangan menjangkakan ia akan meningkatkan kadar kepada 4% pada mesyuarat polisi pada awal Februari.

Rentetan daripada beberapa siri peningkatan kadar oleh bank pusat, inflasi sedikit mereda dari puncak 41 tahun yang dicapainya pada Oktober pada 11.1%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat