Komoditi Hitam Meningkat Di Sesi Asia, Tumpuan Pada Impak Irma Dan Matawang Yuan

48

Harga minyak mentah naik di sesi Asia hari Isnin berikutan impak ribut Irma tidak begitu ketara berbanding jangkaan, namun masih memusanahkan sebahagian kecil Florida walaupun dayanya lebih lemah berbanding semalam. Para pelabur turut memberi tumpuan pada trend pembelian minyak di China selepas matawang yuan menguat.

Ribut Irma telah memutuskan bekalan elektrik kepada 2.4 juta rumah dan kedai di Florida semalam, mengancam beberapa juta nyawa yang lain apabila ia terus bergerak menghala ke arah pantai barat negeri tersebut. Pemulihan keseluruhan perkhidmatan mungkin akan mengambil masa bermingu-minggu, kata pembekal utiliti elektrik tempatan.

Namun begitu, selepas ribut Irma berketegori empat (paras kedua paling bahaya selepas kategori kelima Saffir-Simpson) yang menimpa Florida pagi semalam, ianya melemah ke kategori dua hari ini dengan kelajuan maximum 110 mph atau 177 kilometer per jam.

Matawang Yuan pula meningkat ke paras tertinggi sejak bulan Mei 2016 hari ini, mengurangkan harga import dalam dolar pada barangan-barangan komiditi import di China seperti minyak mentah.

Minyak West Texas Intermediate (WTI) meningkat 0.76% kepada $47.84 setong setakat jam 11.40 pagi.

Minyak mentah brent yang menjadi ukuran kepada harga minyak dunia diluar US pula naik 0.45% kepada $54.02 setong. Brent tutup dengan kenaikan $1.03 atau 1.9% minggu lepas, selepas naik ke paras tertinggi empat bulan lalu $54.87 pada hari Khamis.

Minggu ini, para pelabur akan melihat kepada bacaan data bekalan minyak mentah US serta hasil penapisan menerusi laporan hari Selasa dan Rabu bagi mengukur kesan ribut yang melanda hampir setiap minggu di Amerika terhadap pemintaan dan penawaran minyak di sana.

Selain itu, tumpuan juga kepada laporan bulanan bekalan dan pengeluran OPEC daripada International Energy Agency (IEA) bagi melihat ukuran paras permintaan dan penawaran pada pasaran minyak dunia.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat