Kos Sara Hidup Di Malaysia Meningkat, Harga Pengguna Capai Rekod Tertinggi

528

Harga pengguna (CPI) di Malaysia melonjak ke paras tertinggi 5.1% pada Mac yang merupakan rekod tertinggi dalam masa lapan tahun disebabkan ‘base effect‘ dan harga runcit bahan api yang semakin meningkat.

Base effects adalah paras kadar inflasi yang tinggi atau rendah pada bulan-bulan lepas yang mengganggu kadar inflasi semasa. Base effects boleh menyukarkan pihak bank pusat untuk mendapatkan bacaan inflasi yang tepat.

Walaubagaimanapun, data ini lebih rendah dari jangkaan pasaran 5.2% yang dikeluarkan oleh Bloomberg.

Jabatan Statistik mengatakan harga pengguna (CPI) yang merupakan petunjuk inflasi keseluruhan meningkat 5.1%, tetapi inflasi teras (Core-CPI) masih stabil di paras 2.5%. Core-CPI adalah kadar inflasi yang tidak mengambilkira harga makanan dan bahan api yang mudah berubah.

Dalam keseluruhan kompoen harga pengguna, komponen pengangkutan yang melibatkan kos pengangkutan merekod kenaikan yang tertinggi iaitu sebanyak 23%, diikuti komponen makanan dan minuman bukan alkohol naik 4.1%. Manakala komponen perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api naik 2.1%.

Indeks pengangkutan merekod kenaikan yang signifikan dengan harga naik 23% dari tahun ke tahun pada Mac 2017 selepas kenaikan 17.9% yang direkod pada Februari lepas. Ini adalah disebabkan ‘base effect’ di mana harga rendah pada Mac 2016.

Jabatan Statistik mengatakan harga purata bagi satu liter RON95 adalah RM2.29 pada Mac 2017 berbanding harga purata yang direkod pada tahun sebelum iaitu RM1.60. Manakala RON 97 RM2.59 berbanding pada Mac 2016 RM1.95.

Menurut penganalisis di Bank UOB Julia Goh, kadar inflasi pada Mac lebih tinggi daripada purata terdahulu sebanyak 3% tetapi kesannya tidaklah besar kepada Bank Negara kerana harga minyak global kekal stabil tahun ini.

“Pendapat saya adalah ia masih dipacu oleh kos. Dengan andaian harga minyak kekal agak stabil dalam lingkungan $50 hingga $55 setong, inflasi dijangka akan berkuranga pada separuh kedua tahun ini.”

Dengan data yang begitu tinggi hari ini sudah tentu akan memberi tekanan kepada kenaikan kadar faedah oleh Bank Negara. Bank Negara dijangka akan terus meneliti dan memerhatikan pergerakan harga di peringkat domestik.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat