Lagarde : Terdapat Tanda-Tanda Kelembapan Ekonomi Zon Eropah Semakin Berkurangan!

474

Christine Lagarde telah memberi komen dalam sidang media mengenai ekonomi zon eropah bahawa pada ketika ini kelembapan ekonomi zon Eropah menunjukkan tanda-tanda semakin berkurangan sehingga membawa kepada pengukuhan matawang Euro.

Menurut, Lagarde, “terdapat tanda-tanda bahawa ekonomi Eropah semakin stabil dan peningkatan serdahana dalam inflasi asas. Walaubagaimanapun beliau berulang kali menekankan bahawa risiko ekonomi bertumbuh perlahan tetap ada namun ia agak kurang ketara.

Susulan daripada komen Lagarde, matawang Euro telah mengukuh sebanyak 0.1% kepada paras $1.1154 berbanding US dolar.

Dalam pekembangan unjuran inflasi, untuk 2019, ramalan kekal sama pada 1.2%, manakala angka bagi 2020 telah disemak semula daripada 1.1% kepada 1%. Pada 2021 pula, ECB melihat inflasi pada 1.4% berbanding angka penilaian sebelumnya sebanyak 1.5%.Pertumbuhan ekonomi pula diramalkan akan bertumbuh sebanyak 1.1% pada tahun dan 1.4% pada tahun 2021.

Menurut Lagarde bahawa beliau akan membuat penilaian kembali terhadap startegi bank pusat itu sejak tahun 2003 dan hal ini akan berkemungkinan sasaran inflasi akan diselaraskan. Beliau bercadang untuk menyelesaikan penilaian tersebut pada akhir tahun dan memulakannya pada tahun hadapan.

Disisi lain beberapa petunjuk ekonomi menunjukkan sejak akhir-akhir ini bahawa pertumbuhan ekonomi yang perlahan semakin berkurangan. Walaubagaimanapun, pertumbuhan ekonomi Jerman berkemungkinan akan tetap perlahan berikutan pertumbuhan sektor pembuatan yang lembap dan ketegangan perang dagangan AS-China yang masih mengkhuatirkan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat