Langkah Bank Pusat Kanada Membuahkan Hasil, Inflasi Bulan Disember Jatuh Kepada 6.3%!

17

Kadar inflasi tahunan Kanada merosot kepada 6.3% pada bulan Disember, lebih rendah sedikit daripada jangkaan, terutamanya disebabkan oleh pertumbuhan tahunan yang lebih perlahan dalam harga gas, kata Statistik Kanada pada hari Selasa.

Penganalisis menjangkakan angka inflasi utama akan jatuh kepada 6.4% daripada 6.8% pada November. Daripada bulan ke bulan, inflasi turun 0.6%, sekali lagi lebih rendah daripada ramalan penganalisis mengenai kejatuhan 0.5%.

Pengguna membayar 13.1% lebih kurang di pam petrol pada bulan Disember berbanding November, penurunan bulanan terbesar sejak April 2020, kata Statistik Kanada. Pada asas tahunan, harga petrol naik 3% pada bulan Disember selepas kenaikan 13.7% pada bulan November.

Tidak termasuk makanan dan tenaga, harga meningkat 5.3% pada bulan Disember selepas kenaikan 5.4% pada bulan November. Angka utama bulan Disember masih melebihi tiga kali ganda sasaran 2% Bank of Canada.

Bank telah menaikkan kadar faedah penanda arasnya pada kadar rekod 400 mata asas dalam sembilan bulan kepada 4.25% dan menyatakan keputusan untuk menaikkan kadar selanjutnya akan lebih bergantung kepada data.

Mata wang dolar Kanada mengukuh kepada 1.34 setiap dolar A.S., atau 74.63 sen A.S., selepas data inflasi dikeluarkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat