Laporan NFP Bakal Membenam USD Lebih Jauh?

970

Memasuki dagangan hujung minggu, US dolar meraih sedikit peningkatan namun masih didagangkan di bawah tekanan menjelang penerbitan laporan pekerjaan NFP AS pada malam ini.

Indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanidng enam matawang utama lain diperdagangkan stabil pada 92.82 pada sesi pasaran Asia hari ini.

Tumpuan utama pasaran hari ini tertumpu kepada laporan pekerjaan NFP yang diharapkan dapat membawa sinar baru terhadap prospek pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat. Bagaimanapun, ia tetap menjadi risiko kepada dagangan USD menyebabkannya diniagakan rendah berbanding kebanyakan matawang utama.

Sentimen telah berpaling arah daripada dolar greenback yang ditekan oleh peningkatan berterusan kes coronavirus di AS, penurunan hasil perbendaharaan dan kurangnya kemajuan dalam rundingan pakej rangsangan kerajaan yang baru.

Penganalisis berpendapat bahawa matawang ini akan terus jatuh, terutamanya berbanding euro, yen dan swiss franc berikutan jangkaan yang semakin memudar terhadap pemulihan berbentuk V dalam ekonomi AS.

Berbanding yen, US dolar didagangkan di sekitar harga 105.60, tidak jauh daripada paras terendah 4 bulan. Sementara berbanding swiss franc pula, USD diniagakan rendah menghampiri paras terendah 5 tahun.

Euro terus didagangkan mengukuh selepas melonjak ke tahap ketinggian terbaru dalam tempoh 2 tahun sehingga mencecah paras harga 1.9000 berbanding US dolar pada sesi dagangan hari Khamis.

Bagaimanapun, dagangan matawang itu kembali susut dan diniagakan di sekitar harga 1.8600 pada sesi Asia.

Selain itu, pound sterling juga menguat berikutan keputusan Bank of England (BOE) yang mengekalkan kadar faedah dan program pembelian bonnya, mengangkat matawang itu ke tahap tertinggi sejak Mac.

Republikan AS dan Demokrat setakat ini masih jauh dalam mencapai kesepakatan atas pakej rangsangan dengan isu mengenai kos langkah-langkah rangsangan fiskal yang menurut pelabur adalah perlu untuk ekonomi daripada terus kehilangan momentum.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat