Laporan Pendapatan Apple Cemerlang Tapi Sahamnya Pula Jatuh 4%

373

‘Tulah orang tua cakap berjaga-jaga dengan apa yang dikatakan, tak pasal-pasal saham turun pulak.’

Laporan suku tahunan Apple menyaksikan hasil syarikat naik 9% dari tahun ke tahun pada suku ini, seterusnya menandakan pertumbuhan kukuh dan berjaya mengatasi kebimbangan pelabur mengenai kemerosotan permintaan dalam makroekonomi.

Sungguhpun begitu, saham Apple Inc dilihat merosot 4% dalam sesi dagangan ekoran amaran Ketua Pegawai Kewangan (CFO) Apple, Luca Maestri mengenai cabaran suku semasa termasuk kekangan bekalan yang boleh menjejaskan penjualan sebanyak $4 bilion ke $8 bilion.

Terang Maestri, isu tersebut boleh dikaitkan dengan masalah permintaan di China yang berkurangan ekoran penutupan yang disebabkan oleh Covid-19.

Perkara tersebut disahkan lagi oleh Tim Cook dengan menyatakan Apple tidak ‘imun’ terhadap masalah bekalan.

Dalam pada itu, Apple menyatakan bahawa lembaga pengarahnya membenarkan pembelian balik saham sebanyak $90 bilion, dan mereka telah membelanjakan $88.3 bilion untuk pembelian balik pada 2021 sahaja.

Selain itu, Apple telah meningkatkan dividennya sebanyak 5% kepada 23 sen sesaham.

Pada sudut berbeza, perniagaan telefon pintar Apple telah berkembang 5% pada suku pertama ini dengan model iPhone 13 laris terjual, ia menurut Cook adalah suku tahun yang paling berjaya.

Sementara itu, perniagaan komputer Mac turut berkembang dengan kukuh pada 15% tahun ke tahun selepas Apple memperkenalkan penggunaan cip M1 baharu pada barisan model-modelnya.

Sebaliknya, peniagaan iPad Apple dilihat terus mendatar dengan penjualannya turun 2.1% berbanding suku setahun lalu dan Cook mengaitkan perkara tersebut dengan masalah ‘kekangan bekalan yang ketara’.

Bagi perniagaan perkhidmatan Apple lain termasuk langganan, yuran pelesenan dan jaminan lanjutan pula terus berkembang dengan baik pada 17%, mengatasi jangkaan Wall Street pada 3%.

Ekoran daripada itu, Cook merumuskan bahawa prestasi kewangan Apple adalah ‘lebih baik daripada jangkaan’, dengan wilayah Amerika menyaksikan peningkatan jualan sebanyak 20% pada $50.57 bilion dan wilayah China sebanyak 3.47% pada $18.34 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat