Larry Kudlow – Amerika Syarikat Dan China Semakin Hampir Dalam Mementerai Perjanjian Perdagagan!

297

Dalam minggu ini, antara tumpuan utama pasaran ialah pada hubungan perdagangan A.S dan China. Para pelabur akan meneliti setiap ucapan mengenai perkara tersebut bagi melihat perkembangan, adakah terdapat tanda-tanda kemajuan atau kegagalan yang akan berlaku dalam perjanjian perdagangan “fasa pertama”.

Komentar paling terkini setakat Khamis datang daripada pihak China yang mengatakan bahawa China bersedia untuk bekerjasama dengan Amerika Syarikat dengan saling mempertimbangkan apa yang menjadi perhatian kedua belah pihak dan mengariskan syarat-syarat dalam mencapai perjanjian fasa pertama.

Pada hari ini, penasihat ekonomi Rumah Putih Larry Kudlow telah mengeluarkan kenyataan yang meningkatkan optimis pasaran terhadap hubungan perdagangan AS-China. Menurut Kudlow, Amerika Syarikat dan China semakin hampir dalam mementerai perjanjian. Kudlow mengatakan bahawa kedua-dua belah pihak perunding semakin akrab dalam berhubung melalui telefon dalam membincangkan perjanjian perrdagangan fasa pertama.

“Kami semakin hampir” dan “Perkembangan yang sedang berjalan antara kedua-dua belah pihak semakin baik dan perkara seperti ini tidak selalu berlaku” , kata Kudlow dalam acara di Washington.

Beliau turut mengatakan bahawa terdapat kemungkinan bahawa Trump dan Pedana Menteri China, Xi Jingping tidak perlu bersemuka dalam mementerai perjanjian.

Trump juga berharap untuk menandatangani perjanjian fasa pertama dengan China di perjumpaan Asian-Pacific Economic Cooperation tetapi kemungkinan tersebut akhirnya terhapus kerana Chile mengambil keputusan untuk membatalkan perjumpaan tersebut.

Kudlow mengatakan bahawa Rumah Putih berharap untuk kekal dengan jadual yang dirancang. Berita ini telah mengurangkan sedikit kekhuatiran pasaran terhadap hubungan perdagangan AS-China.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat