Lelaki Ini Sanggup Menghabiskan 5 Tahun Dari Hidupnya Semata-Mata Untuk Mengkaji Perkara Ini!

107

Thomas C. Corley sanggup menghabiskan 5 tahun dalam hidupnya untuk mengkaji tentang tabiat hidup 177 orang jutawan di dunia.

Beliau yang bakal mengeluarkan buku bertajuk “Change Your Habits, Change Your Life” mendapati bahawa tabiat merupakan faktor penting yang bakal mempengaruhi kejayaan seseorang.

Tabiat juga mampu mempengaruhi kemiskinan, kebahagiaan, tekanan, hubungan mahupun kesihatan.

Tahukah anda bahawa tabiat boleh dipupuk? Di sini kami senaraikan beberapa tabiat yang telah sebati dalam kalangan jutawan-jutawan di dunia ini!

1.Membaca setiap hari

Nah. Takkan baru baca perkara pertama sudah tersedak?

Diletakkan pada tangga pertama, sudah tentu tabiat ini yang banyak membezakan orang biasa dengan orang berjaya. 88% peratus dari hasil kajian Corley mendapati orang yang berjaya akan membaca sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Jenis buku yang sering menjadi pilihan golongan ini adalah berunsur bibliografi, self-development dan sejarah. Bukannya macam sesetengah kita yang hanya baca majalah hiburan sambil lepak kedai kopi.

  1. Bersenam

Senaman cardio bukan sahaja baik untuk badan, malahan otak. Bersenam akan dapat membantu bagi menghubungkan sel-sel otak dan meningkatkan pengeluaran glucose dalam badan. Glucose ibarat tangki minyak buat otak. Lebih banyak minyak yang kita salurkan buat otak, lebih lancar dan tajam pemikiran kita!

  1. Sentiasa dikelilingi oleh orang-orang yang berjaya

Kebanyakan jutawan dunia memilih untuk bergaul dengan mereka yang mempunyai matlamat yang besar, optimis dan sentiasa positif. Orang-orang yang mempunyai sifat negatif hanya akan menolak mereka lebih jauh dari impian dan matlamat mereka.

  1. Kejar matlamat sehingga berjaya

Corley mengatakan bahawa impian akan membuatkan kita merasai kebahagiaan berpanjangan. Bayangkan jika kita dapat semua perkara yang kita hajati, sudah tentu rasa tenang dan bahagia, bukan?

Sekurang-kurangnya tidaklah dihimpit perasaan risau kerana duit tak cukup untuk itu ini. Jangankan untuk keluarga, kadang-kala untuk diri sendiri pun kais pagi makan pagi. Sudah-sudahlah. Sampai bila ingin berada ditakuk lama ni?

  1. Bangun awal

Amacam? Anda bangun awal pagi, atau masa matahari sudah tegak berdiri? 50% hasil kajian yang dijalankan menunjukkan kesemua jutawan dunia ini bangun 3 jam lebih awal dari waktu kerja mereka. Bangun awal pagi akan lebih membuatkan kita tenang dan tidak tergesa-gesa dalam melunaskan apa jua tanggungjawab sebelum waktu kerja bermula.

  1. Sumber pendapatan yang banyak

Memetik kata-kata Corley, 3 seakan nombor magis buat mereka. Jutawan dunia ini kebanyakannya mengatakan bahawa mereka buat duit dari 3 cara, seperti membeli hartanah, pelaburan saham, mahupun menjadi rakan kongsi kepada mana-mana syarikat sampingan yang lain. Apa lagi, dah cukup 3 ke belum? Lepas ni bolehlah hashtag 3 kerja!

4 Perkara Penting Yang Tiada Sesiapa Beritahu Anda Mengenai Motivasi!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat