Lima Perkara yang Anda Perlu Tahu Dalam Pasaran Hari Ini

534

Ini perkara-perkara yang anda perlu tahu dalam pertengahan sesi Eropah sehingga pembukaan pasaran New York malam ini. Antara yang menjadi perhatian pemain pasaran hari ini ialah:

#1 Pasaran Amerika ditutup sempena hari kemerdekaan. Jumlah dagangan dijangka kecil pada Rabu dengan pasaran kewangan AS ditutup pada Rabu. Bursa saham New York (NYSE) akan ditutup dan begitu juga kepada pasaran bon.

#2 Kebimbangan perang dagang AS-China berterusan. China dijangka akan dikenakan tariff berjumlah $34 billion bermula Jumaat ini. China sebelum telah mengatakan bahawa mereka tidak akan berdiam diri dan akan melawan balik untuk melindungi kepentingan mereka. China dijangka akan terlebih dahulu mengenakan tariff terhadap produk Amerika Syarikat.

#3 Majoriti indeks saham dunia tertekan pada Rabu. Indeks-indeks saham Asia ditutup lebih rendah pada Rabu apabila pelabur masih berhati-hati dengan isu perdagangan global. Saham-saham Amerika ditutup lebih rendah pada Selasa seterusnya memberi kesan kepada pasaran Asia. Pasaran Eropah pada hari ini juga dibuka lebih rendah kesan daripada pergerakan keseluruhan ekuiti global.

#4 Aktiviti dalam sektor perkhidmatan UK pada bulan lalu meningkat ke paras tertinggi sejak Oktober tahun 2017 menurut laporan yang dikeluarkan pada pukul 4.30 petang tadi. Firma penyelidikan Markit mengumumkan bacaan indeks PMI sektor perkhidmatan UK naik ke paras 55.1 pada bulan Jun berbanding 54.0 yang dicatatkan pada Mei. Jangkaan pasaran untuk data kali ini adalah 53.9.

#5 Merkel telah berjaya menyelesaikan rundingan dengan parti gabungan berhubung dasar penghijrahan sekaligus mengakhiri ketegangan sebelum ini. Merkel dan Menteri Dalam Negeri Horst Seehofer bersetuju untuk mengetatkan kawalan sempadan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat