Lindsay Hoyle Dilantik Sebagai Speaker Dewan Rakyat Menjelang Pembubaran Parlimen UK

161

Ahli Parlimen Britain telah memutuskan untuk memilih Lindsay Hoyle sebagai Speaker Dewan baru menggantikan John Bercow yang meletakkan jawatannya pada 31 Oktober lalu, menjelang pembubaran parlimen yang dijadualkan akna berlaku minggu ini.

Lindsay Hoyle merupakan ahli parlimen Parti Buruh selama 22 tahun dan memegang jawatan sebagai Timbalan Speaker sejak 2010 telah mengalahkan enam pesaing yang lain dengan memenangi sokongan majoriti ahli parlimen selepas empat pusingan pengundian melalui undi rahsia.

Selepas memenangi undian, Hoyle memberi ucapannya dengan menyatakan “Parlimen ini akan berubah, tetapi ia akan berubah menjadi lebih baik” dan beliau turut menambah akan menjadi seorang Speaker yang ‘telus’.

Jawatan ini memerlukan Hoyle untuk meletakkan jawatan sebagai ahli parlimen memandangkan sebagai seorang Speaker, beliau tidak boleh memihak kepada mana-mana pihak dalam politik.

Sementara itu, Perdana Menteri UK Boris Johnson juga memberi ucapan tahniah sebagai penghormatan kepada Speaker baru dan turut menyatakan keyakinan beliau terhadap Hoyle akan melaksanakan tugas itu dengan menunjukkan kebaikan dan kewajarannya dalam tanggungjawabnya.

John Bercow meninggalkan jawatannya pada Khamis lalu selepas sepuluh tahun memegang jawatan itu. Bercow telah menjadi pemain utama dalam proses Brexit sehingga beliau dituduh memihak kepada mereka yang mahu menghentikan rancangan kerajaan terhadap Brexit.

Hal ini berikutan tindakan Bercow yang enggan membenarkan kerajaan mengadakan satu lagi pengundian terhadap perjanjian Brexit yang ditolak sehingga menimbulkan kemarahan beberapa ahli parlimen.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat