Lonjakan Mengejut Data Perdagangan Jepun Membantu Pengukuhan Yen

35

US Dollar meningkat lebih lemah berbanding Yen pada Rabu selepas data eksport dari Jepun menunjukkan keuntungan mengejut. Selain itu, tweet yang dikeluarkan oleh Trump baru-baru ini memberi isyarat bahawa beliau akan menandatangani perintah eksekutif untuk membina dinding sempadan dengan Mexico.

USD/JPY merosot sebanyak 0.18 peratus kepada 113.59, manakala GBP/USD meningkat sebanyak 0.05 peratus berikutan prosedur kerajaan dijangka akan mengambil masa yang agak panjang bagi proses keluar dari Kesatuan Eropah.

USD/JPY, 30 minit
GBP/USD, 30 minit

US Dollar Index yang mengukur kekuatan US Dollar kali terakhir dinilai pada 100.23.

Pair USD/MXN bertukar arah selepas Trump mengeluarkan tweet mengenai tindakan eksekutif yang akan diambil untuk membina tembok di sepanjang sempadan AS dan Mexico. Trump juga menegaskan beberapa kali bahawa Mexico perlu bertanggungjawab ke atas hutang pembinaan sempadan tersebut.

Semalam, US Dollar mencatat lantunan semula selepas sentimen di Amerika Syarikat beralih lebih yakin dengan pertumbuhan ekonomi yang bakal dirangsang oleh pemotongan cukai dan perbelanjaan infrastruktur di bawah pentadbiran Trump.

Dalam masa yang sama, indeks PMI bagi bulan Januari berkembang pada kadar terpantas sejak September 2014.

Dalam laporan berasingan, Persatuan Hartanah Kebangsaan berkata bahawa jualan rumah sedia ada jatuh sbanyak 2.8 peratus iaitu 5.49 juta unit.

Sterling juga kembali bangkit selepas Supreme Court British memutuskan bahawa kerajaan mesti mendapatkan kelulusan Parlimen sebelum keluar dari Kesatuan Eropah.

Perang Perdagangan diantara China dan Amerika Syarikat Hanya Akan Merugikan Kedua-Dua Negara!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat