Lonjakan Mengejut: Pesanan & Penghantaran Barangan Modal AS April Kembali Melonjak!

301

Pesanan baru untuk barangan modal utama yang dihasilkan di AS meningkat lebih daripada yang dijangkakan pada bulan April dan penghantaran barangan ini juga meningkat. Ini secara tidak langsung menunjukkan peningkatan dalam perbelanjaan perniagaan untuk peralatan pada awal suku kedua.

Pesanan barangan modal bukan pertahanan yang tidak termasuk pesawat, yang merupakan proksi yang dipantau dengan teliti untuk rancangan perbelanjaan perniagaan, meningkat 0.3% pada bulan lalu selepas penurunan 0.1% yang disemak naik pada bulan Mac, menurut Biro Banci Jabatan Perdagangan pada hari Jumaat.

Ahli ekonomi yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan pesanan barangan modal ini meningkat 0.1% selepas penurunan 0.2% yang dilaporkan sebelum ini pada bulan Mac. Penghantaran barangan modal teras meningkat 0.4% selepas jatuh 0.3% pada bulan Mac.

Perbelanjaan perniagaan untuk peralatan pulih sedikit pada suku pertama selepas dua penurunan suku tahunan berturut-turut, menyumbang sedikit kepada kadar pertumbuhan tahunan ekonomi sebanyak 1.6%.

Pelaburan telah dihalang oleh kenaikan kadar faedah sebanyak 525 mata asas dari Federal Reserve sejak Mac 2022, yang telah menghakis permintaan untuk barangan dan meningkatkan kos pembiayaan untuk perniagaan. Ahli ekonomi menjangkakan bank pusat AS akan memulakan kitaran pengurangan kadar faedah pada bulan September. The Fed telah mengekalkan kadar dasar dalam julat 5.25%-5.50% sejak bulan Julai.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat