Loonie Stabil, USD/CAD Turun Menuju Zon Support Pada Dagangan Oktober

367

Komoditi minyak mentah diniagakan tinggi akhir-akhir ini didorong oleh beberapa faktor dan menyokong kestabilan dagangan dolar Kanada dalam pasaran kewangan.

Pada hujung minggu, inventori minyak mentah Amerika Syarikat mencatatkan kejatuhan lebih besar berbanding jangkaan dengan penurunan kepada 5.5 juta tong minggu lalu.

Dalam pada itu, ketegangan di Timur Tengah menjadi tumpuan pasaran dan turut mempengaruhi pasaran minyak mentah global.

Berbanding dagangan US dolar yang lemah, Loonie berjaya mengambil kesempatan untuk mengukuh dan menekan harga pada carta pasangan matawang USD/CAD sejak minggu lalu.

Minggu lalu, pergerakan harga pada carta USD/CAD dilihat lebih mendatar pada awal minggu, namun menuju penghujung minggu, harga mula menunjukkan penurunan setelah bergerak di bawah paras sokongan Moving Average 50 (MA50) memberi isyarat kecenderungan penurunan harga.

Penurunan lebih jelas dipamerkan pada Jumaat apabila harga telah berjaya menembusi zon support pada 1.31000 mencatatkan paras terendah terbaru 2 bulan.

Bersambung pada dagangan minggu ini, harga  bergerak perlahan dan masih menguji paras terendah minggu lalu sekitar 1.30630.

Harga dilihat akan turun menguji paras 1.30500 yang merupakan zon support dicecah harga pada dagangan Oktober lalu.

Penurunan lebih rendah dijangka menuju paras 1.30200 iaitu zon support pada dagangan Julai.

Namun jika kenaikan harga berlaku, paras tumpuan pada 1.31000 yang akan membentuk zon SBR (support become resistance) terbaru akan diuji harga.

Jika paras tersebut berjaya dilepasi, kenaikan lebih tinggi akan menuju paras harga sekitar 1.31500 atau resistance lebih tinggi.

Lihat gambar carta pasangan matawang USD/CAD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat