Maaf UK, Tiada Lagi Kompromi – EU

526

Baru sahaja satu bulan United Kingdom (UK) secara rasmi keluar daripada Kesatuan Eropah (EU) pada 31 Disember lalu, kini kedua-dua pihak berdepan dengan pertikaian mengenai isu sempadan di Ireland Utara.

Terdahulu, Menteri Kabinet UK Michael Gove telah mengirim surat kepada Wakil Presiden Suruhanjaya Eropah, Maros Sefcovic, yang menuntut agar tempoh penangguhan untuk pengangkutan makanan dari Britain ke Ireland Utara dilanjutkan dari beberapa bulan hingga sekurang-kurangnya dua tahun.

Bagaimanapun, permintaan tersebut telah ditolak EU, dengan mengatakan perjanjian perdagangan pasca-Brexit memberi London cukup peluang untuk UK menyelesaikan masalah.

Untuk pengetahuan semua, berdasarkan perjanjian baru, pemeriksaan tidak berlaku di sempadan antara Ireland Utara (yang bukan di EU) dan Republik Ireland (yang berada di EU). Namun, Ireland Utara masih di bawah peraturan EU, yang bermaksud bahawa lori boleh melintasi sempadan tanpa harus diperiksa.

Walau bagaimanapun, terdapat ‘peraturan’ sempadan baru antara Ireland Utara dan Britain (England, Scotland dan Wales). Ini kerana, tidak seperti Ireland Utara, Britain tidak lagi mengikut undang-undang EU.

Ini bermaksud, pemeriksaan akan dijalankan ke atas barang yang bergerak antara Great Britain dan Ireland Utara.

Walaupun dengan penolakan tersebut, EU bersetuju untuk bekerjasama dengan Britain untuk menyelesaikan masalah yang telah menghalang kerja pengiriman barang, terutamanya makanan, dari bahagian lain di UK dan menyebabkan kekurangan bekalan di pasar raya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat