Malaysia Airlines Bakal Muflis? Apa Dah Jadi?

1,822

Malaysia Airlines Bhd mengemukakan amaran bahawa sekatan perjalanan dan kemerosotan permintaan di seluruh dunia yang disebabkan oleh penularan wabak coronavirus telah mengakibatkan majoriti syarikat penerbangan global berhadapan dengan risiko muflis.

Menurut ketua pegawai Kumpulan Penerbangan Malaysia (MAG), situasi wabak yang semakin memburuk itu telah menyebabkan pihak kerajaan di seluruh dunia mengambil inisiatif dengan menyekat perjalanan ke luar dan masuk. Bukan itu sahaja! Permintaan pelanggan juga merosot serta majoritinya telah membatalkan tempahan.

Sehubungan dengan itu, kebanyakan syarikat penerbangan berhadapan dengan risiko gulung tikar begitu juga Malaysia Airlines.

Sebelum ini, salah sebuah syarikat penerbangan terkemuka British iaitu Flybe didakwa telah muflis kerana mengalami masalah kewangan yang serius lebih-lebih lagi dengan penularan wabak merbahaya ini. Di samping itu, syarikat penerbangan utama seperti United Airlines, Korea Air dan Interjet juga berisiko untuk muflis jika wabak COVID-19 terus mengganas.

Berdasarkan sebuah laporan yang dikeluarkan, Pusat Penerbangan Asia Pasifik (CPA) menjangkakan bahawa kebanyakan syarikat penerbangan dunia bakal muflis pada akhir bulan Mei. Oleh itu, Malaysia Airlines terpaksa mengambil tindakan drastik untuk mengekalkan kedudukan mereka sebagai syarikat penerbangan utama di Malaysia.

Oleh itu, para pekerja MAS diminta untuk mengambil program cuti tanpa gaji secara sukarela. Pada minggu lalu, syarikat tersebut menawarkan pilihan kepada para pekerja untuk mengambil cuti tanpa gaji selama 3 bulan atau 5 hari dalam sebulan mulai bulan April.

Program cuti berkenaan juga melibatkan para pekerja subsidiari MAG seperti MAB Kargo, Kejuruteraan MAB, Firefly dan MASwings. Tambahan daripada itu, MAS turut mengumumkan pemotongan gaji sebanyak 10% untuk pengurusan kanannya termasuk Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Kapten Izham Ismail sebagai salah satu langkah pengurangan kos operasi. Di samping itu, elaun mereka juga dibekukan.

Sehingga kini, MAS telah membatalkan lebih daripada 2,000 penerbangan sehingga bulan hadapan gara-gara sekatan perjalanan yang dikuatkuasakan oleh negara dalam rangkaiannya.

Hakikatnya, syarikat penerbangan antarabangsa yang lain seperti Singapore Airlines, Cathay Pacific, British Airways, Lufthansa, Emirates, Virgin Atlantic dan EasyJet juga melaksanakan pemotongan gaji dan menawarkan cuti tanpa gaji kepada kakitangannya untuk membendung impak COVID-19.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat