Malaysia Miliki Ladang Solar Terbesar Intel

621

Operasi pengeluar semikonduktor Amerika Syarikat (AS), Intel Corp di Malaysia kini memanfaatkan tenaga solar untuk membantu menjana tenaga bagi enam bangunannya di Kulim, Kedah dan Pulau Pinang.

Menurut kenyataannya hari ini, Intel menyatakan itu merupakan ladang solar terbesar Intel di luar AS.

Tambah kenyataan tersebut, ladang solar terbabit dibantu oleh penyiapan pemasangan solar 3.2 megawatt (MW) baharu pada Januari lalu.

“Pemasangan yang mencapai kapasiti terpasang keseluruhan 4.1MW itu dilaksanakan oleh pemaju tenaga boleh baharu, NEFIN.

“Penyiapan projek tersebut menyumbang kira-kira 15% kepada kapasiti tenaga elektrik solat fotovoltaik global Intel selain akan mengurangkan pelepasan karbon dioksida kira-kira 3,800 tan,” ujar kenyataan itu.

Dalam pada itu, Naib Presiden Korporat dan Pengurus Besar Pembuatan Ujian Pemasangan Intel Malaysia, Robin Martin berkata, pelaburan berterusan dalam tenaga alternatif merupakan teras utama komitmen pihaknya untuk mengoperasikan kemudahan pembuatan pada tahap kesan paling rendah terhadap alam sekitar.

“Penggunaan tenaga boleh baharu yang dijanakan dalam kawasan yang sama di Intel Malaysia adalah sebahagian usaha penting Intel sebagai warga korporat yang bertanggungjawab untuk melakukan inisiatif yang lebih baik demi Bumi kita.

“Ini juga sebagai sebahagian matlamat RISE 2030 kami untuk mencapai 100% tenaga boleh baharu,” jelas beliau.

RISE 2030 berasaskan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) yang ditetapkan pada 2015 oleh Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNGA) dan disasarkan dicapai pada 2030.

RISE 2030 bertujuan menggalakkan serta mencapai keadilan, kesaksamaan, kemampanan dan keamanan.

Panel ladang solar baharu di Intel Malaysia meliputi kawasan seluas kira-kira 900 ruang tempat letak kenderaan dan tambahan 50,208 kaki persegi di bahagian bumbung bangunan, menjana kira-kira 6,000 MWh elektrik setiap tahun.

Permintaan elektrik bangunan di kawasan berkenaan pada waktu puncak sebahagiannya digantikan dengan sumber solar.

Bekalan tenaga daripada sumber solar juga membantu mempelbagaikan dan memperkenalkan gabungan tenaga boleh baharu bagi gabungan bekalan tenaga kawasan itu yang lebih banyak dijanakan oleh sumber gas asli serta arang batu.

Sejajar dengan tema Hari Bumi Sedunia ‘Restore Our Earth’, Intel menekankan komitmennya untuk menjimatkan tenaga dan memperluas projek tenaga boleh baharu dan teknologi cekap tenaga bagi reka bentuk serta operasi teknologi dalam usaha menangani perubahan iklim.

Intel telah menggunakan beberapa sistem terma solar untuk penyediaan air panas domestik ke semua kawasannya di negara ini bagi usaha mengakhiri kebergantungannya kepada sumber bahan api konvensional serta akan meneruskan langkah peluasan penggunaan sumber tenaga bersih dan hijau.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat