Mampukah Dagangan Pada EUR/JPY Tembusi Paras Resistance 125.400?

447

Matawang Euro kekal berisiko sehingga dagangan semalam selepas data ekonomi di Jerman sebagai ekonomi terbesar di zon Eropah yang dikeluarkan semalam mencatatkan bacaan yang lemah.

Data pesanan perindustian di Jerman untuk Februari mencatatkan penurunan -4.2% lebih rendah berbanding jangkaan kenaikan 0.3% oleh pasaran daripada bacaan sebelumnya yang dikemaskini kepada -2.1% pada Januari.

Angka tersebut merupakan kejatuhan dua bulan berturut-turut dalam pesanan kilang dan paling ketara sejak Januari 2017 yang lalu berikutan terkesan oleh permintaan domestik dan luar negara yang menurun.

Sebagai matawang anti-USD juga, Euro melemah selepas sentimen pasaran terhadap perkembangan pada rundingan dagang Amerika Syarikat dan China berjaya mengukuhkan nilai dolar Amerika Syarikat pada dagangan Khamis semalam.

Ekoran itu juga, matawang safe-haven Yen menerima tempias oleh sentimen pasaran yang semakin pulih membuatkan matawang berpulangan rendah tidak mendapat tarikan pelabur.

Sesi pasaran Asia hari ini juga melihatkan data ekonomi di Jepun mengeluarkan bacaan yang lemah. Data purata pendapatan tahunan di Jepun menurun kepada -0.8% berbanding -0.6%, meleset daripada jangkaan kenaikan 0.9% oleh pasaran.

Sementara data perbelanjaan isi rumah tahunan turut menurun kepada 1.7% lebih rendah berbanding jangkaan penurunan 1.9% daripada bacaan 2.0% sebelum ini.

Jika dilihat pergerakan harga bagi pasangan matawang EUR/JPY, harga dilihat masih gagal melepasi kenaikan lebih tinggi dari paras resistance 125.400.

Dagangan semalam menyaksikan sedikit penurunan harga dari paras resistance tersebut menuju ke paras Magic Pivot semalam ekoran kelemahan matawang Euro selepas data ekonomi Jerman yang merosot.

Namun, harga dilihat kembali membuat kenaikan pada sesi New York semalam bersambung ke sesi pasaran Asia hari ini didorong pula oleh data ekonomi di Jepun yang lemah.

Harga dilihat masih menguji paras resistance 125.400 berhampiran paras resistance MagicR1 pada indicator Moshed Magic Line sehingga penghujung sesi Asia hari ini.

Jika harga berjaya breakout resistance tersebut, jangkaan paras tumpuan harga seterusnya adalah pada zon SBR (support become resistace) pada 125.800 dan harga juga akan menguji paras resistance MagicR3 pada indicator Moshed Magic Line.

Namun jika harga gagal melepasi paras resistance tersebut sebaliknya kembali membuat penurunan, berkemungkinan harga akan turun lebih rendah melepasi ketiga-tiga paras support pada indicator Moshed Magic Line hari ini sebelum menuju ke zon RBS (resistance become support) sekitar paras 124.300 dengan penurunan boleh mencecah lebih 100 pips pergerakan harga.

Lihat gambar chart pasangan matawang EUR/JPY di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan para support dan resistance yang digariskan pada indicator Moshed Magic Line bagi membantu anda mengawal risiko dalam dagangan.

Paras support: 125.022, 124.780, 124.595.

Paras resistance: 125.449, 125.634, 125.876.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat