Mampukah EUR/USD Meneruskan Momentum Kenaikan Harga Minggu Lalu?

506

Pada minggu lalu, bank pusat Eropah telah mengekalkan kadar faedah tidak berubah di paras sifar pada mesyuarat dasar monetari dan dijangka akan mengekalkan kadar faedah yang rendah sehingga separuh tahun kedua 2020 nanti.

Namun Euro kembali menunjukkan pengukuhan berikutan jangkaan bahawa European Central Bank (ECB) ECB akan mengumumkan skim pinjaman jangka masa panjang (TLTRO) dengan kadar faedah yang positif. Komen susulan oleh Gabenor bank pusat, Mario Draghi yang tidak terlalu dovish seperti jangkaan turut menyokong kenaikan pada dagangan Euro.

Selain itu, kejatuhan pada nilai dagangan dolar Amerika Syarikat turut menjadi faktor yang menyumbang pada lonjakan Euro berbanding USD pada penghujung minggu lalu.

USD menjunam pada dagangan Jumaat berikutan laporan pekerjaan NFP yang dikeluarkan mencatatkan bacaan yang merosot. Kadar pertambahan pekerjaan hanya mencatatkan 75,000 pekerjaan untuk bulan Mei. Manakala purata pendapatan per jam kekal di paras 0.2% meleset berbanding jangkaan kenaikan 0.3%.

Dilihat pergerakan harga pada pasangan matawang EUR/USD minggu lalu, harga menguji paras resistance pada 1.13000 dua hari berturut-turut pada Rabu dan Khamis.

Harga akhirnya berjaya menembusi paras resistance tersebut pada lonjakan harga susulan laporan pekerjaan NFP dikeluarkan pada Jumaat yang menyebabkan dagangan USD melemah.

Lonjakan harga dari paras Magic Pivot telah mencatatkan paras ketinggian terbaru hampir mencapai paras 1.13500 di mana turut melepasi paras resistance MagicR1 pada indicator Moshed Magic Line pada Jumaat lalu.

Permulaan dagangan untuk minggu ini pula melihatkan pergerakan harga yang agak pasif pada sesi pasaran Asia di mana harga sedikit menurun dan bergerak lebih rendah dari paras Magic Pivot 1.1311 hari ini.

Pada awal sesi pasaran Eropah pula, harga dilihat kembali menguji paras tumpuan pada 1.13000 yang ditembusi pada Jumaat lalu dan membentuk zon RBS (resistance become support) yang lalu dan berpotensi menjadi kawasan lonjakan harga semula.

Jika harga gagal melepasi penurunan lebih rendah pada 1.13000, harga bakal meneruskan kenaikan untuk minggu yang seterusnya dan mencatatkan paras ketinggian yang terbaru berkemungkinan menuju ke paras sekitar resistance pada 1.1408 (MagicR2).

Kenaikan lebih tinggi mampu mencapai ke paras resistance pada 1.1468 (MagicR2) untuk harga menguji paras yang dicapai pada awal dagangan Februari yang lalu.

Namun jika harga berjaya menembusi zon RBS 1.13000 dan terus turun ke paras lebih rendah semula, jangkaan awal penurunan harga akan melepasi paras support 1.1274 (MagicS1) dan menguji paras terendah harga pada dagangan Jumaat lalu sebelum harga membuat lonjakan susulan laporan pekerjaan NFP dikeluarkan.

Penurunan seterusnya dilihat akan menguji zon RBS pada 1.1214 (MagicS2) sebelum menguji pula paras 1.1177 (MagicS3) untuk penurunan yang lebih rendah harga.

Lihat gambar chart pasangan matawang EUR/USD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dalam dagangan harian.

Paras support: 1.1274, 1.1214, 1.1177.

Paras resistance: 1.1371, 1.1408, 1.1468.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat