Mampukah US Dolar Mengekalkan Pengukuhannya Minggu Ini?

302

Dolar USD melonjak menghampiri paras ketinggian tiga tahun berbanding euro didorong oleh bacaan indeks sentimen ekonomi ZEW Jerman yang menunjukkan penurunan ketara pada bulan Februari.

Hasil tinjauan ZEW menunjukkan indeks sentimen ekonomi di Jerman dan EU jauh tersasar daripada jangkaan, dengan bacaan 8.7 pada bulan Februari daripada 26.7 bacaan sebelumnya dan jangkaan pasaran untuk meningkat kepada 20.0.

Kejatuhan mendadak ini dikatakan berpunca daripada kekhuatiran terhadap impak wabak coronavirus kepada perdagangan global. Pada masa yang sama, prospek untuk sektor insentif eksport juga merosot dengan ketara akibat terkesan oleh wabak ini.

Ini membuatkan dolar euro terus berada dalam tekanan selepas beberapa siri data ekonomi yang lain juga turut menunjukkan kemerosotan.

Sementara itu, penerbitan laporan minit mesyuarat FOMC oleh Federal Reserve A.S (Fed) pada awal pagi esok akan menjadi tumpuan pedagang matawang USD untuk mendapatkan isyarat lebih jelas mengenai pandangan ahli bank pusat terhadap dasar monetari semasa.

Selain itu, pasangan matawang GBP/USD melonjak lebih 70 pips selepas Menteri Kewangan UK, Rishi Sunak memberitahu bahawa bajet tahunan akan diumumkan pada 11 Mac seperti yang dirancang.

Sebelum itu, pound diniagakan menyusut ditekan oleh kebimbangan terhadap rundingan perdagangan yang akan dimulakan bulan depan antara UK dan Kesatuan Eropah (EU) yang dilihat sukar untuk dicapai.

Matawang Asia, dolar Aussie dan kiwi terus diniagakan lemah berbanding dolar USD selepas syarikat Apple mengeluarkan kenyataan bahawa ia mungkin tidak mencapai sasaran jualan pada suku pertama akibat terkesan oleh coronavirus.

Mengikuti perkembangan terbaru mengenai coronavirus, kes baru yang disahkan setakat ini dilaporkan menurun buat hari kedua berturut-turut dengan tambahan sebanyak 1,749 kepada 74,185 kes, merosot daripada kenaikan 1,978 pada hari sebelumnya, manakala angka kematian pula terus meningkat kepada 2,004 orang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat