Marc Rich: Jutawan Pelaburan Buruan Polis

716

Marc Rich dilahirkan di Belgium, berketurunan Yahudi dan merupakan mangsa peperangan Holocaust. Keadaan di Belgium yang semakin tegang menyebabkan Rich dan keluarganya melarikan diri ke Amerika Syarikat pada 1941.

Oleh itu, beliau menikmati zaman kanak-kanaknya di sana. Ketika menginjak ke usia remaja, Rich telah memutuskan untuk berhenti belajar di New York University dan mula melibatkan diri dalam pelaburan komoditi di Philip Brothers.

Berbekalkan ilmu dan pengalamannya, Rich meramalkan embargo minyak yang berlaku pada 1973. Oleh yang demikian, beliau telah membeli minyak mentah sebelum harganya melonjak naik, lalu menjualnya ketika permintaan meningkat.

Hasil daripada jualan yang memberangsangkan, beliau telah meninggalkan pekerjaannya di Philip Brothers dan membuka sebuah syarikat komoditi di Switzerland yang dikenali sebagai Marc Rich + Co AG. Kekayaan yang diperolehi oleh Rich menjadikannya seorang yang tamak lalu sanggup berbuat apa sahaja demi wang.

Sehubungan dengan itu, Rich bertindak berani melanggar undang-undang yang dikuatkuasakan oleh Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) mengenai isu apartheid Afrika Selatan dan mengimport minyak Iran ke dalam negaranya.

Selain itu, beliau turut berurusniaga dengan Iran ketika krisis tebusan pada 1979 dan melanggar sekatan yang dijalankan oleh Amerika Syarikat.

Bukan itu sahaja! Beliau juga didakwa kerana gagal membayar cukai yang dikenakan terhadap keuntungan yang diperolehi. Oleh yang demikian, Rich telah berhadapan dengan 51 tuduhan penipuan cukai dan dikenakan denda sebanyak $48 juta kerana pengelakan cukai.

Menurut peguam persekutuan Amerika Syarikat jika disabitkan dengan kesalahannya tersebut, Rich boleh dikenakan hukuman penjara selama 300 tahun!

Namun begitu, Rich telah melarikan diri ke Switzerland dan telah meletakkan nama beliau dalam senarai 10 individu paling dikehendaki oleh FBI.

Di samping itu, syarikat kepunyaannya juga dikenakan denda sebanyak $171 juta. Memandangkan isu pengelakan cukai bukanlah satu jenayah di Switzerland jadi, beliau dapat menyelamatkan diri daripada tindakan undang-undang Amerika Syarikat. Memang licik!

Hakikatnya, pasukan Marshal Amerika Syarikat masih cuba untuk menjejaki beliau. Mereka telah menjalankan sebuah operasi rahsia yang akan memaksa Rich untuk keluar dari Switzerland. Tambahan daripada itu, operasi berkenaan juga mendapat kerjasama daripada polis negara tersebut.

Oleh yang demikian, Rich dipaksa keluar daripada syarikatnya apabila pelaburan zink yang dijalankan hampir muflis. Syarikat itu telah dinamakan semula sebagai Glencore.

Pada tahun 2001, beliau telah memperoleh keampunan daripada Presiden Clinton yang diatur oleh Perdana Menteri Israel pada ketika itu. Setahun kemudian, Clinton menyesali tindakannya itu dan menganggapnya sebagai ‘politik yang teruk.’ Meskipun berjaya diampunkan, Rich masih menetap di Switzerland dan menyembunyikan diri daripada orang awam.

Forbes menganggarkan kekayaan Rich bernilai $2.5 bilion dan tinggal di sebuah villa mewah, Villa Rosa di Lake Lucerne hingga ke akhir hayatnya. Pengakhirannya, beliau telah meninggal dunia pada 27 Jun 2013 ketika usia 78 tahun.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat