“Masa Struggle Dalam Bisnes Dulu, Dengan Trade Forex Lah Saya Survived”

3,351

Rasanya lama saya tak menulis tentang tips dan nasihat kepada trader-trader sejak busy manage INTRADAY yang makin besar sekarang ini. Apa-apa pun terima kasih kepada semua yang setia mengunjungi website INTRADAY ini.

Bagi yang baru nak belajar forex, kena faham yang forex trading adalah bidang berisiko tinggi. High risk tapi high return. Sebab tu kalau awal-awal nak trade forex, kita kena tahu yang jumlah duit kita nak “try” tu adakah jumlah duit yang kita mampu untuk rugi.

Mampu rugi ni maksudnya kalau rugi, tak akan efek kita punya hidup. Itu bermaksud kita gunakan duit yang memang “extra”. Bukan duit tabung anak, duit nak bayar ansuran kereta, duit saving emergency. Bukan dan bukan.

Jangan salah faham. Rugi ni juga bukan maksud kita awal-awal target rugi. Tapi awal-awal bila kita masih kurang ilmu, kurang pengalaman, kita kemungkinan boleh rugi.

Saya bila orang berminat nak trade forex dan tanya saya ok ke tak, saya jelaskan awal-awal dah tentang ini.

Saya nak takut-takutkan sangat pun saya rasa macam serba tak kena, sebab saya tahu “reward” lepas dah betul-betul mahir trade forex ni sangat berbaloi.

Tapi memang mindset kena betul lah bila mula-mula nak belajar trade ni.

Saya dulu masa struggle susah awal-awal dalam bisnes, forex trading ni lah income saya setiap hari. Ini kisah 10 tahun lepas lah, sekitar tahun 2009.

Masa tu business slow, sales tak ada. Saya pun mengadap chart setiap hari untuk trade. Saya trade modal pun 100 USD saja, hari-hari konsisten untung 10-20 USD. Dengan forex trading lah saya boleh survived masa tu. Boleh lah zaman tu zaman bujang. Cari duit nak makan saja.

Setiap orang pun result tak sama, bergantung kepada kesungguhan, cepat belajar atau tidak, cepat tangkap atau tidak, lepas tu rajin atau malas lagi, bergantung juga keadaan tekanan hidup lagi, terdesak atau macam mana.

Jadi semua result, orang itu berjaya atau tidak berjaya semuanya adalah bergantung kepada individu jugak. Sama macam bisnes. Result semua berbeza.

Apa-apa pun bagi saya ilmu ini berbaloi untuk anda try belajar. Saya pun dah sediakan cara belajar paling kos minima. Inilah saya mampu usahakan. Sharing dari saya.

Jika anda betul-betul serius, nak belajar forex ni, disarankan dapatkan Buku Panduan Lengkap untuk MULA TRADE FOREX. Boleh klik sini.

Lepas dapat BUKU MULA TRADE FOREX jangan lupa juga follow MOSHED LIVE SHOW yang saya siarkan di Youtube channel saya MOSHED MOHAMAD, bersiaran setiap Selasa dan Khamis, 8.30pm.

Dalam LIVE SHOW tu saya sharing banyak ilmu dan saya kupas satu persatu chapter by chapter. Jadi kita boleh belajar sama-sama.

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Ingat, dengan ilmu sahaja anda boleh minimakan risiko. Risiko tinggi boleh jadi risiko rendah. Risiko rendah dan return pula tinggi? Segalanya mungkin dengan ilmu.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat