Mata Wang GBP Jatuh Merundum Berikutan Indikasi Terbaru Ini? Apa Kata BoE?

348

Bank of England menaikkan kadar faedah utamanya sebanyak 50 mata asas lagi pada hari Khamis, memberi amaran bahawa perjuangannya menentang inflasi masih belum berakhir. Dalam masa yang sama memberi indikasi bahawa BoE berkemungkinan akan menghentikan pengetatan polisi dasarnya pada pertengahan tahun.

Langkah itu, seperti yang dijangkakan oleh pasaran kewangan, menjadikan kadar Bank kepada 4%, yang tertinggi sejak kejatuhan kewangan 2008.

Dengan menaikkan kos gadai janji dan kredit pengguna, ia mengancam untuk mendorong kemelesetan ekonomi yang sudah jelas. Tabung Kewangan Antarabangsa menjangkakan U.K. menjadi satu-satunya ekonomi G7 yang akan menyusut tahun ini, dan perbelanjaan isi rumah sudah menunjukkan tanda-tanda perlahan pada akhir tahun lalu.

Walau bagaimanapun, Bank terpaksa terus menaikkan kadar faedah kerana inflasi juga berjalan lebih tinggi daripada di A.S. atau seluruh Eropah dan, pada 10.5% pada bulan Disember, tidak turun secepat di tempat lain.

“Inflasi IHP utama telah mula mengetepikan dan berkemungkinan jatuh mendadak sepanjang tahun ini akibat pergerakan harga tenaga dan barangan lain yang lalu,” kata Bank dalam satu kenyataan yang mengiringi keputusan tersebut. “Walaubagaimanapun, pasaran buruh kekal kukuh dan tekanan harga domestik serta gaji lebih kukuh daripada jangkaan, menunjukkan risiko kegigihan yang lebih besar dalam inflasi asas.”

Sungguhpun begitu, pengiraannya masih menunjukkan bahawa jangkaan pasaran semasa kemuncak dalam kadar sekitar 4.5% pada pertengahan 2023 adalah konsisten dengan inflasi jatuh kepada sasaran 2% dalam jangka sederhana. Ini menunjukkan bahawa BoE tidak melihat keperluan untuk menaikkan kadar Bank sebanyak lebih daripada 50 mata asas lagi.

Seperti pada bulan Disember, Jawatankuasa Dasar Monetari tidak sebulat suara dalam keputusannya, dengan dua ahli mengundi untuk tiada perubahan dalam kadar Bank.

Pasaran U.K. bertindak balas dengan pantas erhadap panduan Bank, yang merupakan isyarat paling jelas namun ia menghampiri penghujung kitaran pengetatannya. Matawang GBP susut sebanyak 0.7% berbanding US dolar semasa penulisan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat