Matawang Digital Facebook ‘Diem’ Dah Nak Lancar!

3,913

Projek matawang digital Facebook, Diem dijangka akan melancarkan stablecoin bersandarkan kepada dolar AS yang dibangunkan oleh Diem Association pada hujung suku ini.

Secara asasnya, stablecoin bergantung kepada matawang fiat atau emas, menjadikan nilainya lebih praktikal sebagai pembayaran kerana berbeza daripada matawang kripto yang lain.

Projek Libra mula diusulkan pada Jun 2019. Bagaimanapun, beberapa firma gergasi seperti Visa dan Mastercard mengundur diri ekoran daripada kelemahan dari aspek rekod privasi data, penyelewengan wang dan risiko terhadap stabiliti kewangan global, menyebabkan projek itu menjadi tumpuan penyelia undang-undang seluruh dunia.

Akhirnya, Facebook membatalkan pelancarannya pada 2020 dan menfokuskan kepada stablecoins yang ‘terikat’ dengan matawang tempatan, bermula dengan dolar AS.

Pelbagai pembaharuan telah dilakukan bagi mewujudkan perbezaan dengan Facebook. Antaranya; keahlian Diem terdiri daripada rakan kewangan dan inovator seperti Shopify dan firma kripto seperti Coinbase dan Xapo. Facebook bukan lagi ahli projek Diem, sebaliknya akan diwakili oleh subsidiarinya, wallet digital yang bersambung kepada Diem, Novi.

Tidak cukup dengan itu, Diem akan beroperasi dengan kawalan yang ketat yang mana jika ada firma yang mahu menggunakan pembayaran sistem itu, pihak mereka perlu melalui proses onboarding untuk menjadi ahli Diem Association.

Sistem pembayaran Diem juga membenarkan stablecoin ditukarkan kepada fiat bagi memudahkan urusan pembayaran di mana-mana peruncitan yang tidak menerima stablecoin.

Buat masa sekarang, Diem sedang menunggu lesen sistem pembayaran daripada penyelia kewangan Switzerland, FINMA yang mana sebaik sahaja diluluskan, stablecoin dapat dilancarkan sepenuhnya.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat