Matawang Euro Dan Pound Susut Terkesan Oleh Bacaan Data PMI Yang Lemah

244

Beberapa penerbitan data PMI pembuatan dan perkhidmatan dari Zon Eropah menghiasi pasaran sesi Eropah pada hari ini dengan memperlihatkan matawang euro mengalami penyusutan berbanding US dolar susulan bacaan data pembuatan daripada Jerman yang lemah.

Bacaan PMI pembuatan di Jerman jatuh kepada 43.4 pada bulan Disember daripada 44.1 pada bulan sebelumnya, jauh tersasar daripada jangkaan pasaran untuk bertumbuh sebanyak 44.5. Pembacaan ini menunjukkan penguncupan untuk bulan ke 12 berturut-turut dalam aktiviti perkilangan.

Data PMI perkhidmatan Jerman pula mempamerkan pertumbuhan sebaliknya dengan meningkat kepada 52 pada bulan Disember daripada bacaan yang dicatatkan pada November sebanyak 51.7, sejajar dengan jangkaan pasaran. Ini menunjukkan sektor perkhidmatan mencatat perkembangan paling kukuh dalam tempoh empat bulan.

Sementara itu dalam pembacaan data PMI perkhidmatan Perancis, menunjukkan peningkatan kepada 52.4 daripada 52.2 yang dicatatkan pada bulan November dan lebih baik daripada disasarkan oleh pasaran. Perkembangan kukuh ini didorong oleh berlakunya kenaikan yang lebih cepat dalam pesanan baru dan kadar penciptaan pekerjaan.

Bacaan PMI pembuatan Perancis pula menyusut kepada 50.3 daripada 51.7 pada bulan sebelumnya, tersasar daripada jangkaan sebanyak 51.5. Bacaan ini menunjukkan perkembangan paling perlahan dalam aktiviti perkilangan dalam tempoh tiga bulan.

Secara keseluruhan, data PMI pembuatan di Zon Eropah pada bulan Disember jatuh kepada 45.9 daripada 46.9 pada bulan lalu, jauh tersasar daripada unjuran pasaran sebanyak 47.3, sementara bacaan PMI perkhidmatan menunjukkan pertumbuhan sebaliknya dengan berkembang kepada 52.4 daripada 51.9 dan lebih baik daripada yang disasarkan.

Selanjutnya, bacaan PMI pembuatan dan perkhidmatan di UK masing-masing mencatatkan penurunan daripada bulan sebelumnya, dan juga tersasar dari unjuran pasaran untuk meningkat.

Matawang pound menyusut pada sesi Eropah berbanding beberapa matawang utama tetapi masih diniagakan tinggi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat