Matawang Euro Stabil, Pound Terus Catat Pengukuhan Pada Sesi Eropah

288

Pasaran pada sesi Eropah pada hari ini mempamerkan beberapa penerbitan data ekonomi daripada zon Eropah dan di UK yang turut menjadi tumpuan para pelabur.

Data pertumbuhan GDP UK menunjukkan ekonomi UK tidak menunjukkan pertumbuhan pada bulan Oktober dengan mencatatkan 0.0%, tersasar daripada yang dijangkakan untuk meningkat 0.1%. Susulan itu, dagangan pound menunjukkan sedikit penyusutan sebelum kembali meningkat.

Berbaki dua hari sahaja lagi untuk berlangsungnya pilihan raya umum UK, keputusan daripada tinjauan masih menunjukkan Parti Konservatif mendahului sokongan dan menguatkan lagi keyakinan untuk memenangi majoriti pada pilihan raya Khamis ini.

Dagangan matawang euro mula mempamerkan peningkatan menjelang pengeluaran laporan Sentimen Ekonomi Jerman Tinjauan ZEW pada petang ini dengan dijangka akan meningkat kepada 0 pada bulan Disember berbanding dengan bacaan -2.1 pada bulan sebelumnya.

Sentimen perdagangan terus menjadi pemacu buat pergerakan dolar Amerika dengan keputusan Presiden AS Donald Trump terhadap pengenaan tarif ke atas China pada 15 Disember ini terus menjadi persoalan.

Setiausaha Pertanian Amerika Syarikat, Soony Perdue menyatakan keyakinanya bahawa tarif ke atas China pada 15 Disember mungkin tidak akan dilaksanakan. Walaupun dengan kenyataan optimis tersebut, pasaran tetap berhati-hati memandangkan rundingan masih dijalankan.

Indeks dolar yang mengukur dolar greenback berbanding enam matawang utama menyusut kepada $97.57.

Perkembangan terbaru mengenai Amerika Syarikat, Mexico dan Kanada yang semakin hampir untuk menyelesaikan perjanjian perdagangan USMCA yang akan membolehkan ketiga-tiga negara tersebut mengesahkan perjanjian itu, telah memberi manfaat kepada dagangan dolar Kanada.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat