Matawang USD Diniagakan Baik Selepas KDNK Manakala Data China Pulihkan Sentimen Pasaran

650

Pasaran hari ini bertukar positif dengan matawang AS Dolar bergerak tinggi hari ini berbanding matawang utama yang lain selepas bacaan KDNK semalam mencatatkan angka yang baik daripada jangkaan.

Data GDP Amerika Syarikat mencatatkan peningkatan 2.6% untuk bacaan suku tahun keempat lebih tinggi daripada jangkaan 2.3% pasaran. Hal ini menyebabkan hasil bon Amerika Syarikat 10 tahun melonjak ke paras tertinggi dalam tempoh tiga mingu sekaligus menyokong pergerakan matawang USD.

Sementara itu, sentimen pasaran yang bertukar daripada ‘risk-off’ kepada ‘risk-on’ adalah antara faktor kejatuhan matawang Yen pada dagangan hari ini. Ketenangan pasaran hari ini berpunca daripada laporan aktiviti perkilangan China yang hadir pada bacaan 49.9 berbanding 48.5 ramalan pasaran.

Beralih kepada perkembangan di UK pula, aktiviti sektor perkilangan UK terus menurun pada bulan Februari menurut tinjauan dari IHS Markit sebentar tadi. Indeks PMI mengeluarkan bacaan 52.0 seperti jangkaan, susut daripada 52.6 sebelum ini.

Terbaru, kadar inflasi zon Eropah melantun sedikit daripada bacaan sebelum ini iaitu 1.4% kepada 1.5% seperti jangkaan untuk bulan Februari. Walaubagaimanapun, inflasi teras jatuh kepada 1.0% daripada 1.1%. Ini akan memberi isyarat bahawa ECB mungkin tidak akan menaikkan kadar faedahnya pada tahun ini.

Menjelang pembukaan sesi New York, pelabur akan memberi perhatian terhadap data KDNK di Kanada dan laporan pendapatan serta perbelanjaan peribadi di Amerika Syarikat dimana KDNK Kanada dijangka jatuh berikutan kelemahan dalam sektor jualan runcit serta imbangan dagangan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat