May Semakin Hampir Bagi Memulakan Proses Formal Brexit

41

Perdana Menteri Theresa May mungkin berjaya melalui halangan terakhir baginya dalam meneruskan rundingan Brexit pada Isnin apabila pembuat polisi akan membuat keputusan mereka sama ada memberikan beliau kuasa bagi memulakan proses formal keluar dari Kesatuan Eropah (EU).

Jika berjaya hari ini, May boleh meneruskan proses yang memakan masa selama dua tahun itu seperti yang termaktub dalam artikel 50 seawal Selasa.

Dalam perdebatan yang berlangsung di ‘House of Lords‘, sebenarnya kerajaan telah kalah sebanyak dua kali dalam undian beberapa minggu ini. Pihak ‘House of Lords‘ mahu May memastikan hak penduduk EU untuk tinggal di Britain dan memberikan pembuat undang-undang lebih kuasa menentukan terma perjanjian bersama Kesatuan Eropah.

Selepas dua jam perbahasan dan sekurnag-kurangnya satu undian dibuat, rang undang-undang ini akan dihantar secepat mungkin kepada institusi parlimen yang lebih tinggi untuk dibahaskan dan dipersetujui di mana ketika ini ia dijangka berlangsung 4.30 pagi Selasa.

Jurucakap May, Davis mengutarakan kepada pembuat undang-undang untuk meluluskan rang undang-undang tersebut pada Isnin. “Kita mahu rang undang-undang ini diluluskan dan tidak dipinda.”

“Kami juga jelas dengan keterlibatan parlimen sepanjang proses dan juga selepas ini–Apa yang kita tidak boleh lakukan adalah jika kita ada sesuatu yang akan mengikat tangan Perdana Menteri dalam rundingan bersama EU nanti.”

Jika rang undang-undang ini diluluskan, ia akan dihantar kepada Permaisuri (Queen) sebagai simbolik pengesahan di mana kita boleh memulakan proses formal Brexit seawal pagi Selasa.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat