Maybank IB Beri Sasaran Harga RM1.95 & Rating ‘Beli’ Buat Farm Fresh

904

‘Perghh makin menarik saham Farm Fresh ni, bukan main besar payung dia.’

Maybank Investment Bank (Maybank IB) telah mengeluarkan laporan penuh untuk Farm Fresh dengan mengenakan status ‘beli’ dan sasaran harga (TP) RM1.95 kepada syarikat produk tenusu tempatan itu.

Rating dan TP tersebut telah diberi berdasarkan kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) keuntungan bersih bagi tempoh 3 tahun (FY21 yang berakhir 31 Mac 2021 sehingga FY24) sebanyak 23%.

Menurut nota Jade Tam dari Maybank IB, angka CAGR 23% tersebut didorong oleh CAGR hasil 3 tahun sebanyak 15% dan peningkatan dalam margin keuntungan kadar kepada 31% pada FY23 ke FY24.

Terangnya, laporan itu diperolehi berdasarkan kenaikan harga produk Farm Fresh sebanyak 5% dalam ketegori minuman sejuk sedia untuk diminum (RTD) dan produk suhu ultra tinggi (UHT) yang menyumbang 76% daripada hasil FY21.

Tambahnya, CAGR Farm Fresh adalah lebih baik berbanding rakan setaranya berkaitan produk tenusu sebanyak -2.3%, maka TP RM1.95 tersebut dibuat berdasarkan harga/pendapatan-ke-pertumbuhan (PEG) sebanyak 1.1 kali pada harga semasa RM1.69.

Berkenaan status ‘beli’ pula, keputusan tersebut telah dibuat dengan sokongan oleh kehadiran industri tenusu yang dominan, pengurusan yang kukuh dan potensi pertumbuhan pendapatan yang kukuh.

Hujahnya, perkara ini telah didorong oleh rancangan pengembangan yang berterusan dalam kedua-dua penternakan tenusu dan kemudahan pemprosesan, yang seterusnya akan melonjakkan bahagian pasarannya lebih tinggi dalam pasaran produk berasaskan susu segar.

Umumnya, Farm Fresh sedang merancang untuk menembusi pasaran Indonesia, Filipina dan Hong Kong dalam masa terdekat ini sementara turut merancang untuk mengembangkan rangkaian produk termasuk aiskrim serta susu tumbesaran kanak-kanak bagi bersaing dengan produk susu tepung sedia ada.

Seperti yang diketahui, pada September 2021 lalu Farm Fresh telah berkembang menjadi permain ke-2 terbesar dalam jumlah kategori susu RTD, dengan sebahagaian besar pasaran sebanyak 18% daripada hasil berbanding hanya 3% pada 2015.

Dalam pada itu, saham Farm Fresh didagangkan turun 10 sen pada RM1.68 ketika artikel ini ditulis dengan nilai permodalan pasaran sebanyak RM3.12 bilion.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat