McDonald’s Dah Mula Terima Bayaran Dalam Kripto!

940

McDonalds’s, rangkaian makanan segera multinasional mula menerima kaedah pembayaran menggunakan Bitcoin (BTC) di bandar Lugano, Switzerland.

Bandar tersebut dikatakan mempunyai penduduk berjumlah 63,000 berbahasa Itali di rantau Switzerland dan merupakan lokasi penting bagi penerimaan kripto di Eropah Barat.

Rentetan itu, kiosk digital McDonald’s mengeluarkan video berdurasi satu minit yang menerangkan bagaimana pesanan makanan tersebut harus dibuat.

Difahamkan pelanggan dapat membayar menggunakan aset digital tersebut selepas memuat turun aplikasi mudah alih di Twitter Bitcoin Magazine.

Dan logo Tether (USDT) dapat dilihat di sebelah simbol BTC pada mesin tunai kredit susulan Lugano pernah mengumumkan untuk menerima BTC, USDT serta token LVGA sebagai tender yang sah.

Bukan itu sahaja, bandar itu juga telah menandatangani memorandum persefahaman bersama Tether Operations Limited bagi melancarkan rancangan yang dinamakan “Pelan B”.

Mengikut rancangan tersebut, Tether mencipta dua dana iaitu $106 juta atau 100 juta Swiss francs untuk kumpulan pelabur yang baru mendalami mata wang kripto manakala $3 juta atau 3 juta Swiss francs bagi menggalakkan peniaga di seluruh bandar menggunakan kripto.

Oleh demikian terdapat lebih daripada 200 sektor perniagaan dijangka menerima pembayaran kripto untuk barangan serta perkhidmatan.

Dalam pada itu, “Pelan B” akan membenarkan penduduk Lugano membayar cukai, tiket tempat letak kereta, perkhidmatan awam dan yuran pengajian menggunakan kripto.

Kini McDonald’s telah menerima pembayaran BTC di 19 cawangan negara Lugano selepas El Salvador menjadi negara pertama yang membenarkan penggunaan BTC sebagai tender sah.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat