Mencemaskan! Matawang Utama Sempat Menjunam Pagi Ini

848

Pasaran diperlihatkan dengan kejatuhan drastik dalam matawang utama pada awal sesi Asia menyusuli perkembangan terbaru mengenai keputusan pilihan raya Amerika Syarikat yang menyatakan Presiden Donald Trump kini mendahului jumlah undian di Florida.

Pasangan matawang EUR/USD mencatatkan penurunan ketara sekitar 80 pips susulan laporan tersebut.

Florida, North Carolina, Ohio dan Pennsylvania antara negeri-negeri utama atau juga dikenali sebagai ‘swing state’ yang bakal menentukan kemenangan presiden. Laporan bahawa Trump kini mendahului dengan 50.4% di Florida berbanding Joe Biden 48.7% (setakat jam 8.45 am)telah mendorong semua matawang utama menjunam dengan ketara.

Sekiranya Trump memenangi undian di semua negeri tersebut, beliau akan menjadi Presiden untuk empat tahun lagi.

Sementara Joe Biden pula dilaporkan mendahului undian di Ohio dengan 55%, sementara Donald Trump pula sebamyak 43.9% (setakat jam 9.43 am).

Selain itu, kemenangan Mitch McConnell yang juga pemimpin majoriti Senat di Kentucky juga telah meningkatkan risiko kepada matawang utama. Ini kerana sebelum ini, McConnell adalah antara penghalang utama daripada tercapainya kesepakatan dalam rundingan rangsangan fiskal coronavirus.

Indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding sekumpulan matawang utama didagangkan di sekitar 93.70 (9.30 am waktu Malaysia).

Risiko ketidakpastian mengenai hasil keputusan undian mungkin tidak dapat diketahui hari ini juga meningkat berikutan peningkatan pengundian melalui pos (mail ballots) lebih dua kali ganda daripada tahun 2016, menyulitkan kerja pengiraan undi.

Malah, terdapat jangkaan daripada beberapa pegawai di Pennsylvania dan Michigan yang menyatakan bahawa pengiraan undian mungkin mengambil masa sehingga 6 November.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat