Mengapa USD Tetap Meningkat Meskipun Jualan Runcit AS Lemah?

665

Peningkatan permintaan terhadap aset safe-haven telah mendorong mawatang USD kembali meningkat berbanding sekumpulan matawang utama berikutan data jualan runcit AS yang lebih buruk daripada yang dijangkakan telah menimbulkan kebimbangan mengenai kesan coronavirus terhadap ekonomi Amerika dan global.

Jualan runcit AS bagi bulan Mac menguncup sebanyak 8.7% daripada penyusutan 0.4% yang disemak semula pada Februari dan melebihi jangkaan pasaran untuk kejatuhan 8%. Ini merupakan kejatuhan terbesar yang pernah direkodkan, sekali gus memberi indikasi bahawa impak coronavirus ke atas ekonomi mungkin lebih teruk daripada yang dijangkakan.

Indeks dolar yang mengukur dolar greenback berbanding enam matawang utama meningkat 0.3% dan diniagakan pada 99.85.

Sementara itu dalam laporan berasingan oleh Federal Reserve AS (Fed) pula menunjukkan pegeluaran dalam sektor pembuatan menjunam 6.3% pada Mac, iaitu merupakan penurunan terbesar sejak Februari 1946.

Sentimen pasaran yang mula menunjukkan pemulihan sejak minggu lalu, kembali suram disebabkan kelemahan angka yang dicatatkan dalam data ekonomi Amerika Syarikat.

Hal ini telah menambah tekanan buat matawang pound untuk menyusut dari paras ketinggian satu bulan berbanding USD dan euro. Sejak dagangan semalam, pasangan matawang GBP/USD telah mencatat penurunan sekitar 190 pips.

Turut menerima tempias daripada kebimbangan terhadap prospek ekonomi global dan peningkatan permintaan US dolar, adalah matawang euro yang juga didagangkan menyusut berbanding USD.

Selain data jualan runcit AS, perhatian pasaran turut tertumpu kepada keputusan mesyuarat polisi Bank of Canada (BOC) yang mengekalkan kadar faedah pada 0.25%, dan menambah pelaksanaan pelonggaran kuantitatifnya (QE) dengan memperkenalkan program pembelian bon korporat dan negeri.

Hal ini telah mendorong dolar Kanada untuk diniagakan lebih rendah berbanding USD, lebih-lebih lagi selepas data yang dikeluarkan oleh StatCan menunjukkan ekonomi Kanada menguncup sebanyak 9% pada bulan Mac, menjadikannya penurunan terbesar sejak tahun 1961.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat