Mimpi Ngeri Buat Pasaran, Harga BTC Mula Tembus Paras Dagangan $15K!

225

Keadaan Bitcoin bertambah buruk apabila ia telah mula didagangkan di bawah paras $16,000 untuk menandakan paras terendah baru dalam dua tahun.

Turut mengikuti adalah aset kripto alternatif dengan ETH merosot ke bawah $1,100. Chainlink dan Litecoin adalah antara beberapa pengecualian dalam warna hijau.

Penghujung minggu lepas agak lancar untuk mata wang kripto utama, yang cuba mengatasi $17,000 beberapa kali tetapi tidak berjaya. Dengan kekurangan sebarang turun naik kerana aset itu berada pada $16,600 untuk dua hari berturut-turut.

Walau bagaimanapun, landskap mula berubah pada hari Isnin apabila BTC merosot kepada $16,000. Keadaan bertambah buruk apabila BTC tidak dapat mempertahan paras $16K dengan ianya merosot lebih jauh kepada hanya lebih $15,500. Ini menjadi tanda harga terendah dalam kira-kira dua tahun.

Selain kejatuhan jumlah modal pasaran yang bernilai berjuta-juta dolar, harga terkini bitcoin mendorong banyak kelompok ikan paus terheret dalam keadaan kerugian.

Setakat ini, permodalan pasaran bitcoin turun kepada $300 bilion, dengan BTC berada hanya beberapa ratus dolar di atas paras terendah berbilang tahunnya. Penguasaannya ke atas altcoin kekal pada 39% sahaja.

Mata wang kripto kedua terbesar juga kehilangan sebahagian besar nilainya dalam tempoh 48 jam yang lalu. Ia didagangkan di atas $1,200 pada hari Ahad tetapi jatuh di bawah paras itu semalam dan terus menjunam untuk menandakan paras terendah beberapa minggu di bawah $1,100.

Binance Coin, Cardano, Dogecoin, Polygon, Polkadot, Shiba Inu dan Tron juga mengalami penurunan harian yang kecil. Ripple adalah antara beberapa pengecualian daripada 10 aset kripto teratas.

Litecoin dan Chainlink juga telah mencatatkan beberapa keuntungan dalam tempoh 24 jam yang lalu. Kedua-dua aset naik kira-kira 3% dan didagangkan pada $62 dan $5.9, masing-masing.

Walau bagaimanapun, kebanyakan alt bermodal rendah dan pertengahan turut mengalami masalah. Akibatnya, had pasaran kripto telah menurun kepada $780 bilion, bermakna data telah menyaksikan $60 bilion hilang dalam dua hari yang lalu sahaja. Selain itu, paras pasaran turun hampir $300 bilion sejak kejatuhan FTX bermula dua minggu lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat