Minggu Yang Sibuk Dengan Peristiwa Penting! Ini Apa Yang Berlaku Pada Pasaran

705

Dolar didagangkan stabil berbanding dengan mata wang euro pada hari Selasa ketika pelabur memberi tumpuan kepada keputusan kadar European Central Bank dan data pekerjaan Amerika Syarikat.

Bitcoin hampir mencapai rekod tertinggi ketika gelombang terbaru mania kripto menunjukkan tiada tanda-tanda meredup, sementara yuan China kekal stabil selepas Beijing menetapkan sasaran pertumbuhan ekonomi yang tinggi sekitar 5% untuk tahun 2024, seperti yang dijangka secara meluas.

Mata wang US dolar tampak dikekang dalam minggu yang sangat sibuk dengan peristiwa politik dan ekonomi, dengan euro berada pada paras dagangan $1.085, selepas sebelumnya menguji rintangan sekitar $1.0867.

Indeks US dolar, yang mengukur mata wang utama berbanding dengan enam mata wang utama lain, sedikit meningkat kepada 103.89.

“Pasaran agak stabil,” kata Alvin Tan, ketua strategi FX Asia di RBC Capital Markets, merujuk kepada tahap korelasi yang tinggi dalam pasaran bon global, yang telah mengurangkan peluang untuk pergerakan mata wang.

ECB akan bertemu untuk membincangkan dasar pada hari Khamis dan dijangka secara meluas akan meninggalkan kadar faedah pada rekod 4%. Pelabur akan mengawasi sebarang petunjuk tentang bilakah kadar faedah akan dikurangkan.

Data kaji selidik pada hari Selasa menunjukkan bahawa aktiviti perniagaan di kawasan Eropah menunjukkan tanda-tanda pemulihan pada bulan lalu.

Angka pekerjaan AS untuk Februari berpotensi untuk mengubah alur pasaran pada hari Jumaat. Pakar ekonomi mengharapkan penurunan pengambilan pekerjaan pada bulan lalu namun nombor yang lebih besar dari yang dijangka boleh menambah kepada pengukuhan US dolar sebanyak 2.5% pada tahun ini setakat ini.

Sebelum itu, pada hari Khamis, Pengerusi Federal Reserve Jerome Powell akan memberi keterangan kepada Kongres tentang inflasi dan ekonomi.

Berita awal dari Kongres Rakyat Kebangsaan China mengandungi sedikit kejutan, dengan Beijing mengekalkan sasaran pertumbuhan ekonomi 5% dan defisit bajet 3%. Penganalisis di Nomura berkata sasaran pertumbuhan akan mencabar untuk dicapai tanpa lebih banyak rangsangan.

Yuan spot dibuka pada 7.1950 per US dolar dan pada akhirnya bertukar pada paras 7.1991, sementara yuan luar pesisir kekal stabil pada $7.2127.

Dolar tidak berubah pada 150.42 yen, sekali lagi mengelak dari rintangan sekitar 150.85, yang telah mengehadkan mata wang selama lebih dari tiga bulan sekarang.

Powell berkemungkinan akan menegaskan mesej bahawa Fed ingin menunggu lebih banyak data dalam keterangannya kepada Kongres.

Sterling sedikit melemahkan kepada $1.2681 menjelang bajet Britain pada hari Rabu. Menteri Kewangan Jeremy Hunt telah cuba meredakan spekulasi tentang pengurangan cukai besar sebelum pilihan raya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat