Minggu Yang Suram! Masihkah Ada Sinar Buat Pasaran Kripto Sempena ‘Halving’?

500

Harga Bitcoin mengalami penurunan tajam semalam apabila ia jatuh di bawah $60,000 untuk pertama kalinya dalam tempoh lebih dari sebulan. Kebanyakan altcoin juga mengalami penurunan yang ketara pada hari ini, dengan nama-nama kripto seperti SOL, DOGE, dan TON merosot lebih dari 5-6%.

Hanya kurang dari seminggu yang lalu iaitu bermula pada Jumaat lepas, mata wang kripto utama didagangkan di atas $70,000 dan bahkan mencabar paras rintangan $71,000. Walau bagaimanapun, itu tidak berlangsung lama, dan tekanan dari luaran seperti ulasan the Fed AS dan ketegangan yang meningkat antara Iran dan Israel, menyebabkan penurunan harga yang besar.

Semuanya bermula pada Jumaat petang dengan penurunan kepada paras dagangan $65,000. Selepas pulih beberapa ribu pada hari Sabtu, harga BTC kembali jatuh pada sebelah petang hari yang sama apabila Iran melancarkan serangan ke atas Israel. Aset kripto utama tersebut jatuh kepada paras dagangan $61,000.

Harga BTC berjaya mendapatkan kembali beberapa pegangan pada Ahad dan Isnin, namun itu tidak berlangsung lama, dan Bitcoin mula kehilangan nilai sekali lagi. Kekhuatiran tersebut mencapai kemuncaknya semalam apabila mata wang kripto merudum kepada kurang daripada $60,000 untuk pertama kalinya sejak awal Mac 2024.

Walaupun kini lebih dari $1,500 lebih tinggi daripada rendah itu, BTC masih turun 3% pada hari ini dan hampir tidak melepasi $61,000. Modal pasaran telah menurun kepada $1.210 trilion, manakala dominasinya ke atas altcoin masih berada pada paras 51.5%.

Altcoin juga mengikuti penurunan harga dalam tempoh 24 jam yang lalu. Ethereum, sebagai contoh, turun dari lebih dari $3,100 kepada paras di bawah paras dagangan $3,000. Selain dari BNB, kebanyakan berhadapan dengan kerugian.

Kerugian ini diterajui oleh Dogecoin, yang telah merosot lebih dari 8%. Toncoin (-6.5%) dan Solana (-5%) , diikuti oleh ADA, AVAX, SHIB, TRX, dan LINK. Kerugian lebih lanjut dapat dilihat dari WIF (-10%), TAO (-7.5%), OKB (-7.5%), dan lain-lain.

Modal pasaran kripto secara keseluruhan turun sebanyak $60 bilion semalaman dan turun kepada $2.350 trilion.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat