Ulasan Penuh Minit FOMC: Kebimbangan Semakin Meningkat Terhadap Tren Inflasi US

65

Berdasarkan laporan minit mesyuarat bank pusat Amerika semalam, ahli Federal Reserve menyatakan kebimbangan mereka yang semakin meningkat tentang kadar inflasi yang semakin lemah sejak akhir-akhir ini, dan ada di antara mereka memilih untuk kekalkan kadar faedah sehingga jelas trend inflasi ini hanyalah bersifat sementara.

Laporan minit mesyuarat 25-26 Julai yang dikeluarkan pagi tadi menunjukkan kesediaan mereka untuk memulakan pengurangan pegangan bon yang bernilai $4.2 trillion yang terdiri daripada bon kerajaan dan surat gadai janji yang disandar dengan sekuriti (mortage-backed securities).

Dalam laporan mesyuarat bulan lepas, ahli dilihat sebulat suara menyokong jika kadar faedah dikekalkan selepas perbincangan yang panjang tentang bacaan inflasi yang bergerak semakin perlahan.

Kadar inflasi keutamaan The Fed pada bulan Jun jatuh 1.5% daripada 1.8% pada bulan Februari, dan kadar ini masih kekal dibawah sasaran 2% bank pusat selama lebih daripada 5 tahun.

“Kebanyakkan ahli melihat kadar inflasi akan kekal di bawah 2 peratus untuk jangka masa lebih lama daripada apa yang diramalkan, dan ada juga antara mereka menyatakan risiko pada inflasi ini cenderung bergerak ke bawah” kata Fed dalam minit mesyuarat.

Kebimbangan the Fed terhadap kejatuhan inflasi mungkin akan menyebabkan proses pengetatan polisi monetari diperlahankan walaupun perkembangan ekonomi yang sederhana dengan kadar pengangguran bagi bulan Julai susut 4.3% ke paras terendah bulan Mei 16 tahun yang lalu.

Sebahagian ahli menentang kenaikan kadar faedah sehingga jelas inflasi akan kembali mengikuti sasaran bank pusat. Namun begitu, ada antara mereka menyatakan penangguhan kenaikan kadar boleh menyebabkan inflasi bergerak melebihi sasaran berikutan pasaran buruh semakin berkurang.

The Fed telah menyusun langka-langkah yang perlu diambil sebelum mesyuarat FOMC bulan September, dan William Dudley, Presiden Fed New York mengatakan tidak mustahil untuk pengumuman perubahan dilakukan bulan depan. Walau bagaimanapun, data-data inflasi akan terus diteliti bagi melihat trend dan kesannya terhadap keputusan tersebut.

Namun, ada juga ahli yang berpendapat penangguhan kenaikan kadar faedah akan menyebabkan inflasi bergerak melebihi sasaran (overshooting) disebabkan dengan pasaran buruh yang semakin kukuh.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat