Morgan Stanley Keluarkan Dapatan Kajian, US Dolar Dijangka Lebih Lemah Pada Tahun 2023?

226

Morgan Stanley yang merupakan sebuah bank pelaburan multinasional dan syarikat perkhidmatan kewangan Amerika Syarikat pada hari ini telah mengeluarkan kenyataan yang mengurangkan ramalan akhir tahun 2023 untuk indeks dolar kepada 98, dan menjangkakan kelemahan US dolar akan lebih ketara berbanding euro tahun ini kerana kebimbangan terhadap kemelesetan ekonomi mula reda.

Mereka sebelum ini melihat indeks, yang menimbang mata wang A.S. berbanding sekumpulan enam mata wang utama, bagi tahun berakhir pada 2023 berada pada paras dagangan 104.

“Pertumbuhan global menunjukkan tanda-tanda keapungan, ketidaktentuan makro dan inflasi semakin berkurangan. Secara tidak langsung ia menghilangkan faktor-faktor yang dapat mengukuhkan US dolar”, kata pakar strategi mata wang di Morgan Stanley yang diketuai oleh James K Lord, dalam nota yang diterbitkan.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan pada paras dagangan 102.108 dengan pengukuhan 0.16%.

Bank Wall Street kini melihat euro mengukuh berbanding US dolar kepada 1.15 menjelang akhir tahun berbanding ramalan sebelumnya 1.08. Euro terakhir didagangkan pada 1.08.

Antara mata wang G10, pakar strategi MS menjangkakan pulangan negatif untuk tahun ini daripada pound British memandangkan cabaran pertumbuhan domestik, dan daripada yen Jepun kerana keutamaannya sebagai mata wang pembiayaan.

Yuan China dijangka mengakhiri tahun pada 6.65 setiap dolar, kata mereka, meningkat daripada 6.73 yang terakhir didagangkan. Ramalan akhir tahun bank sebelumnya untuk yuan ialah 6.80.

“Dalam pasaran baru muncul, kami melihat kira-kira 5% jumlah pulangan sehingga akhir tahun.Pencapaian luar biasa termasuk yang berkemungkinan sensitif terhadap pemulihan dalam ekonomi China, termasuk mata wang yang berprestasi rendah pada 2022 seperti Chile. peso,” kata penganalisis Morgan Stanley.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat