Nada RBNZ & FED Berbeza, NZD/USD Lonjak Ke Paras Tertinggi 3 Bulan!

129

Ketika minit mesyuarat FOMC yang diteliti telah membuatkan US dolar ketara melemah menuju penghujung minggu, lain pula cerita yang dialami oleh dolar New Zealand yang berjaya kekalkan pengukuhan.

Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) telah meningkatkan kadar faedah sebanyak 75 mata asas ke paras tertinggi terbaru 4.25% pada mesyuarat polisi semalam.

RBNZ memberi isyarat hawkish terhadap pengetatan dasar monetari yang akan diteruskan malah terdapat jangkaan untuk kenaikan sehingga 100 mata asas dalam usaha untuk menurunkan kadar inflasi.

Sementara, berbeza nada oleh ahli penggubal dasar Federal Reserve (Fed) di mana majoritinya telah bersetuju untuk keperluan memperlahankan kenaikan kadar faedah yang agresif.

Situasi ini semakin memberikan arah yang jelas kepada pelabur terhadap pergerakan harga bagi carta pasangan mata wang NZD/USD minggu ini dengan corak bullish harga dijangka diteruskan.

Jika diteliti, harga bergerak mendatar pada minggu lalu denan sokongan pada zon 0.61000 sementara kenaikan harga beberapa kali terkandas di paras halangan 0.62000.

Pada Selasa lalu, harga yang membuat kenaikan dari paras 0.61000 pada awalnya telah mula melepasi halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta NZD/USD memberi isyarat permulaan trend bullish bakal berlaku.

Namun, petunjuk itu dikuatkan lagi dengan keputusan mesyuarat RBNZ menyaksikan kenaikan harga diteruskan sehingga berjaya menembusi rintangan 0.62000 semalam.

Walaupun pada tempo perlahan, harga masih meneruskan kenaikan dengan paras ketinggian terbaru di sesi Asia pagi ini mencapai paras 0.62700 sebagai rekod harga tertinggi dalam tempoh 3 bulan.

Kenaikan yang dijangka akan diteruskan dilihat akan mensasarkan pada sekitar 0.63500 setelah kali terakhir harga berada di paras tumpuan tersebut adalah pada pertengahan Ogos lalu.

Namun, tidak dinafikan harga juga berpotensi untuk alami penurunan semula jika perkembangan Covid-19 di China yang semakin memburuk dan menjurus kepada sentimen risk-off boleh mengukuhkan US dolar.

Harga yang membuat penurunan akan menguji paras 0.62000 sebelum pelabur menilai reaksi harga pada zon tersebut.

Jika tembus lebih rendah, penurunan harga akan kembali semula ke zon tumpuan minggu lalu pada 0.61000.

Lihat gambar carta harga pasangan NZD/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat