NAFTA Perlukan Sekurang-Kurangnya Setahun Untuk Proses Rombakan Semula!

48

Setiausaha Perdagangan AS, Wilbur Ross berkata pada Rabu bahawa rundingan untuk merombak Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA) mungkin akan mengambil masa sehingga setahun untuk disiapkan.

Ross, bercakap di Bloomberg Television, undang-undang yang melibatkan Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico itu memerlukan masa untuk digubal dan mungkin mengambil masa sehingga penghujung tahun ini.

Pelabur dan juga jutawan yang berusia 79 tahun itu mengangkat sumpah sebagai Setiausaha Perdagangan pada minggu lepas. Dalam masa yang sama, beliau mengharapkan agar rundingan semula itu dapat disiapkan dalam tempoh setahun. Namun begitu, jangkaan itu masih tidak jelas kerana ia dijangka akan mengambil masa untuk mendapatkan defisit perdagangan AS yang lebih kecil.

Selain itu, beliau mengatakan bahawa rundingan NAFTA menjadi lebih “kompleks” kerana ia mempunyai 20 bab dalam perjanjian yang berusia lebih 23 tahun itu perlu dimodenkan. Tambahan lagi, akan wujud bab-bab baru termasuklah liputan ekonomi digital dan sektor-sektor lain yang tidak wujud pada awal 1990-an.

Ross dilihat menerajui isu-isu rundingan perdagangan pada wal minggu ini memandangkan masih tiada wakil perdagangan AS di pejabat.

Sebelum ini, Menteri Ekonomi Mexico, Ildefonso Guajardo berharap agar perbincangan semula mengenai perjanjian ini dapat diadakan seawal bulan Jun bagi memodenkan semula perjanjian NAFTA sambil menekankan bahawa Mexico tidak akan menerima tarif.

Nada yang agak tenang dicapai sejak kebelakangan ini berkaitan dengan isu ini berjaya menarik balik Peso Mexico keluar dari paras terendah yang dicatat sebelum ini.

Trump dalam kempen pilihanraya nya telah mengugut untuk meletakkan tarif sebanyak 35 peratus terhadap import Mexico.

Data Sektor Swasta Ini Punca US Dollar Kembali “Mengganas”

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat