News & Sentimen Usd/Jpy Minggu Ini (6-10 Februari)

36

Usd/Jpy masih didagang ke bawah pada minggu lalu dan telah mencatatkan kejatuhan pada Isnin berikutan risiko yang semakin meningkat di US. Presiden Trump membuat halangan imigrasi kepada beberapa di Timur Tengah yang menyebabkan peningkatan ketidaktentuan dalam dasar pentadbiran baru US.

Pada Selasa, Yen masih menguat berbanding US dolar dengan Bank Pusat Jepun mengekalkan polisi monetari semasa. Kadarfaedah utama di Jepun masih dikekalkan di paras -0.1% sejak awal 2016. Program pembelian bon juga masih diteruskan agar hasil-bon 10-Tahun Jepun kekal di sekitar kosong peratus.

Terdapat kejutan dalam pasaran bon Jepun minggu lalu dengan bank pusat menawarkan pembelian bon pada kadar tetap 0.11% dengan tiada had amaun pembelian bagi bon 5-10 Tahun Kerajaan Jepun. Hal ini menyebabkan hasil-bon di jepun meningkat dengan Yen melemah sejurus berita ini tersebar pada pukul 11 pagi Jumaat lepas.

Selepas daripada itu, pasangan matawang ini bergerak ‘sideway‘ menjelang pengumuman data pekerjaan US pada Jumaat. Usd/Jpy membuat spiked ke atas  sejurus data dikeluarkan dan melemah berikutan data yang kurang memuaskan dalam ‘purata gaji’. Data ini mengurangkan potensi kepada tekanan inflasi yang mampu memberi kesan kepada kenaikan kadar faedah di US.

Sentimen semasa  masih dalam ketidaktentuan berikutan pentadbiran US yang baru masih belum menunjukkan isyarat jelas tentang polisi fiskal. Pendirian Turmp yang terlalu melindungi ekonomi US (protectionism) juga menambah risiko dalam sentimen semasa. Hal ini akan menjadikan US dolar terus lemah, dan memerlukan sokongan dari pentadbiran US sendiri untuk melihat US dolar menguat semula.

Dalam komen pentadbiran US baru-baru ini yang mengatakan  US dolar terlalu kuat telah menunjukkan sedikit isyarat bahawa pihak US memberi penekanan kepada aspek ini yang meningkatkan spekulasi bahawa US tidak mahu US dolar menguat untuk bersaing dari segi perdagangan.

Tidak banyak data-data ‘Impak tinggi’ dari US yang akan diumumkan minggu ini dengan data ‘Indeks keyakinan pengguna’ (Prelim UoM Consumer Sentiment) hanya akan diumumkan pada Jumaat. Pasaran menjangkakan data ini akan berada di sekitar 97.9 berbanding sebelum ini di paras 98.5.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat